Ιδιαίτερη σημασία θα αποδοθεί στo κεφάλαιο της πρόληψης σε ότι αφορά νέο πτωχευτικό δίκαιο σύμφωνα με τα όσα επεργάζεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.
Οπως προβλέπει και η οδηγία αλλά και όπως συμπεριλαμβάνεται στα περισσότερα πτωχευτικά δίκαια της ΕΕ στις περιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα αφερεγγυότητας οι οφειλέτες έχουν πρόσβαση σε πλαίσιο προληπτικής αναδιάθρωσης το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να προβούν σε αναδιάρθρωση με σκοπό να αποτρέψουν την αφερεγγυότητα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους ασχέτως άλλων λύσεων για την αποφυγή της αφερεγγυότητας προστατεύοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και διατηρώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μάλιστα η σχετική οδηγία αναφέρει πως τα κράτη μέλη δύνανται να περιορίσουν αριθμητικά την πρόσβαση ενός οφειλέτη στη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου σε πλαίσιο προληπτικής αναδιάρθρωσης που προβλέπει η οδηγία για ένα συγκεκριμένο διάστημα.
Εξωδικαστική εφαρμογή της πρόληψης
Η προληπτική αναδιάθρωση μπορεί να συνίσταται σε μία ή περισσότερες διαδικασίες, μέτρα ή διατάξεις μερικά από τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν εξωδικαστικά.
Η οδηγία προβλέπει την ανάγκη αίτησης του οφειλέτη για κάτι τέτοιο, δεν αποκλείει όμως να υπάρχει αίτηση από πιστωτές ή και εργαζόμενους αλλά να απαιτείται η συναίνεση του οφειλέτη. Αν όμως πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπάρχει και η λογική να μην απαιτείται η συνέναιση του οφειλέτη εφόσον κάτι τέτοιο προβλεφθεί νομοθετικά.
Τα κράτη μέλη προβλέπουν το διορισμό επαγγελματία στον τομέα της αναδιάρθρωσης προκειμένου να συνδράμει τον οφειλέτη και τους πιστωτές κατά τη διαπραγμάτευση και την κατάρτηση του σχεδίου σε κάποιες περιπτώσεις.
Στο πλάισιο προληπτικής αναδιάρθρωσης οι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν από την αναστολή των ατομικών διώξεων για την προαγωγή των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Η αρχική διάρκεια της αναστολής είναι μέχρι 4 μήνες με δυνατότητα παράτασης από δικαστικές και διοικητικές αρχές.
Πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνει του 12 μήνες συνολικά.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης περιέχουν τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες
- Την ταυτότητα του οφειλέτη
- Τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του οφειλέτη
- Τα θιγόμενα μέρη
- Κατά περίπτωση τις κατηγορίες στις οποίες ομαδοποιούνται τα θιγόμενα μέρη
- Κατά περίπτωση τα μέρη είτε ονομαστικά είτε με περιγραφή κατηγοριών χρεών
- Τους όρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης
- Την προτεινόμενη διάρκεια
- Συνέπειες στη απασχόλήση
- Σκεπτικό του σχεδίου αναδιάθρωσης.
Ελληνικό Δίκαιο
Τα παραπάνω στοιχεία με παρόμοιο τρόπο ενσωματώνονται προς το παρόν στο ελληνικό δίκαιο μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα (αρ 99-16στ) αλλά και με τον Ν. 4469/2017 μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Ας σημειωθεί πάντως πως το κομμάτι της αναδιάρθρωσης δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ από τους οφειλέτες και πως στον καινούριο πτωχευτικό δίκαιο θα έχει περίοπτη θέση.
Οι διαδικασίες για το πτωχευτικό δίκαιο προχωρούν αλλά οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι θεωρούν πως πλήρης ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τη δεύτερη ευκαιρία αποκλείεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του Απριλίου.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
facebook
twitter
google+
fb share