ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Η πληροφορική υπόσχεται θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

Προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής συμβάλλουν κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία της ΕΕ, συνεισφέροντας το 60% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ο κλάδος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης – και μάλιστα καλά αμειβόμενης.
Όμως, ενώ προσφέρονται θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η Κομισιόν εκτιμά ότι λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού με «ψηφιακές δεξιότητες», θα μείνουν κενές έως το 2020 περισσότερες από οκτακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο.Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Η έλλειψη «ψηφιακών δεξιοτήτων» καθίσταται πλέον μέγα πρόβλημα για πολλές δυναμικές οικονομίες, οι οποίες βασίζουν την ανάπτυξη τους στις νέες τεχνολογίες. Υπολογίζεται ότι μόνο η Ολλανδία χάνει ετησίως ΑΕΠ 19,6 δισ. ευρώ, επειδή δεν υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τις επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα το 56% των ατόμων μεταξύ 16 και 74 ετών δεν διαθέτουν βασικές δεξιότητες στις σύγχρονες τεχνολογίες. Συμβαίνει λοιπόν το εξής παράδοξο: Η ανεργία των νέων βρίσκεται στα ύψη αγγίζοντας σχεδόν το 50%, ενώ παράλληλα υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Πρόγραμμα της ΕΕ

Διέξοδο στη νεανική ανεργία φιλοδοξεί να δώσει η πρωτοβουλία της Ευρωπαικής Επιτροπής για την «ψηφιακή απασχολησιμότητα» (alliance for digital employability).

« Για όσους θέλουν να μπουν τώρα στην αγορά εργασίας, μόνη λύση είναι η επανειδίκευση τους σε ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου», τονίζει ο Βύρων Νικολαίδης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής, που εκπροσωπεί πάνω από 500.000 «πληροφορικάριους» από τριαντατρείς χώρες.

Όπως επισημαίνει, νέοι εργαζόμενοι από την Ελλάδα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος από τις 800.000 θέσεις εργασίας που θα «περισσέψουν» την επόμενη τετραετία στον κλάδο πληροφορικής στην ΕΕ.

Πρόσθετες ευκαιρίας απασχόλησης και καριέρας θα δημιουργηθούν σε όλους τους επιμέρους τομείς νέων τεχνολογιών, όπου αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού.

Αλλαγές στην εκπαίδευση, εθνικό σχέδιο

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, η πληροφορική - η «γλώσσα του μέλλοντος - δεν αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό μάθημα στα σχολεία. αν και είναι ο μόνος κλάδος που όπου σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης (+ 6%) στα χρόνια της ύφεσης.

«Οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, δεν βασίζονται τόσο σε δαπάνη οικονομικών πόρων, όσο στην ενημέρωση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Πληροφορικής. «Πρέπει όμως να συνδυασθούν με μία καλά σχεδιασμένη εθνική στρατηγική, που θα στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων»

Ο κ. Νικολαϊδης τονίζει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να απευθυνθούν στην διεθνή αγορά, να αξιοποιήσουν νέεες τεχνολογίες και να προσελκύσουν επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής καινοτομίας..