ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Στο επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών

Βασίλης Μαγκλάρας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τη χρηματοδότηση αποκλειστικά δικτύων οπτικών ινών έχει αποφασίσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όσον αφορά τις υποδομές επόμενης γενιάς, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Η» ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί το αναθεωρημένο σχέδιο χρηματοδότησης. Παράλληλα, το υπουργείο βρίσκεται κοντά στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές και με τις αδειοδοτήσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μαλλά

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αρκετός λόγος για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς. Ποια είναι τα σχέδια της γενικής γραμματείας αναφορικά με τα επόμενα βήματα όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα;

Το υπουργείο ήδη την περασμένη εβδομάδα κατάθεσε αναθεωρημένο σχέδιο για τη χρηματοδότηση των δικτύων νέας γενιάς από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι αλλαγές που επέφερε είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Καταρχάς, αποσυνδέθηκε η χρηματοδότηση των δικτύων νέας γενιάς από την συν-ανάπτυξή τους με το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού.

Η λογική του υπουργείου είναι να χρηματοδοτήσει οπτικές ίνες και μόνο οπτικές ίνες, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα ούτε στις ταχύτητες ούτε στις δυνατότητες του νέου δικτύου. Φανταστείτε να συνδέαμε έναν τεράστιο αγωγό πετρελαίου πάνω σε μια μικρή βρύση. Κάπως έτσι φαντάζει η σύνδεση οπτικής ίνας σε δίκτυο χαλκού. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από αυτήν την λογική. Σίγουρα, δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε επιθυμία να αλλοιωθούν τα πλάνα των εταιρειών για ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Το αντίθετο. Εμείς θέλουμε οι ιδιωτικές επενδύσεις να έχουν συμπληρωματικό και εάν υπάρχει ενδιαφέρον και κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το σχέδιο.

Συνεπώς, ο στόχος μας είναι να άρουμε μια υφιστάμενη στρέβλωση προς όφελος της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού και όχι να δημιουργήσουμε μια νέα άλλου τύπου.

Θεωρείτε ότι τα υπάρχοντα πλάνα από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας;

Το γεγονός ότι τα πλάνα των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων δεν καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας φαίνεται από την τελευταία θέση που έχει η χώρα μας στον δείκτη DESI όσον αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς. Είναι όμως κοινός τόπος σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις πάνε συνήθως εκεί που υπάρχει εξασφαλισμένη ζήτηση και ορατό, άμεσο κέρδος.

Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές στις αναπτυγμένες οικονομίες και η οικονομική πρωτοπορία επισυμβαίνει όταν βρίσκεσαι μπροστά από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία θέση της χώρας μας σε όλη την ΕΕ καταδεικνύει μια δραματική πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Η ολοκλήρωση του έργου για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές (rural broadband) δείχνει να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα. Ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνετε όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα;

Η αλήθεια είναι πως εάν είχαμε σχεδιάσει εμείς το πρόγραμμα θα το είχαμε κάνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Σίγουρα δεν θα είχαμε επιδοτήσει δίκτυα νέας γενιάς με ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, ούτε θα είχαμε επιδοτήσει την κατασκευή δικτύων που θα έμεναν επί 17 ολόκληρα χρόνια προς εκμετάλλευση στον ιδιώτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, λόγω των επιλογών αυτών, σήμερα υφίστανται ορισμένα προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό της ρόλο και εν γένει σε πάγιες αγκυλώσεις του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Είμαι σίγουρος όμως πως υπό τον συντονισμό του υπουργείου που αντιλαμβάνεται τις αιτίες των δυσκολιών αυτών, τα προβλήματα θα λυθούν και το έργο θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Στο παρελθόν, υπήρχαν αρκετά προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση επί του θέματος;

Η αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και στον πολίτη ταυτόχρονα. Εγκρίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για χρόνια, αντικρουόμενα συμφέροντα, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αυθαιρεσίες, κακός σχεδιασμός από την πολιτεία, όλα μαζί αποτελούν την πραγματικότητα που ονομάζουμε σήμερα αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων. Έχοντας όλα αυτά μπροστά μας, στην Γενική Γραμματεία πήραμε πρόσφατα την πρωτοβουλία να ξετυλίξουμε το κουβάρι των προβλημάτων και να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι έχει μεταρρυθμιστική διάθεση και ικανότητα και σίγουρα δεν φοβάται να αντιμετωπίζει προβλήματα που οι προηγούμενοι είτε τα διαχειρίζονταν περιστασιακά είτε τα άφηναν για τον επόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη εδώ και μερικές βδομάδες έχουμε συγκροτήσει μια ευρεία άτυπη ομάδα με το υπουργείο, την ΕΕΤΤ, την ΕΕΑΕ, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και την αγορά , έτσι ώστε αφενός να κωδικοποιήσουμε την νομοθεσία σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, αφετέρου να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή προβλήματα που όχι μόνο εμποδίζουν την ομαλή αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, αλλά θα αποτελέσουν προσεχώς και σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή είσοδο και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πέραν από την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, για το υπουργείο η διασφάλιση της υγείας των πολιτών βρίσκεται πιο ψηλά στις προτεραιότητές μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε άτοπες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες ανησυχίες να καθορίσουν τις πολιτικές γι αυτό το ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση, όλες οι παρεμβάσεις θα ενισχύουν την διαφάνεια και θα εξασφαλίζουν βελτίωση για όλους, πολίτες και επιχειρήσεις.

Πρόσφατα, υπήρξαν κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αναφορικά με την στρατηγική της χώρας για την αξιοποίηση των εφαρμογών που σχετίζονται με το διάστημα. Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις συγκεκριμένες κινήσεις;

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για το διάστημα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο τομέα της νέας τεχνολογίας και της τεχνολογικής καινοτομίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη αυτού του τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο την επιστημονική πρόοδο και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται ενεργά με την ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων γύρω από το διάστημα, αλλά θα δώσει και την δυνατότητα να αναπτυχθούν πλείστες εφαρμογές που αφορούν την πολιτική ασφάλεια και την βελτίωση της παραγωγής σε όλους τους τομείς. Παράλληλα θα επιχειρηθεί η διασύνδεση ως κόμβος αυτής της εταιρίας με σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ελληνικά και παγκόσμιας εμβέλειας καθώς και η διασύνδεση έρευνας και παραγωγής για ελληνικές επιχειρήσεις.

Πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει Διαστημική Εταιρεία προκειμένου να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).

Με την ίδρυση της διαστημικής εταιρίας θα καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σε δορυφορικά αντικείμενα, η συμμετοχή στην έρευνα και διαχείριση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών διαστημικών προγραμμάτων, ο συντονισμός φορέων και εταιρικών σχημάτων για την αξιοποίηση της διαστημικής πολιτικής της Ελλάδας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των διαστημικών εφαρμογών, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σε δορυφορικά και διαστημικά θέματα. Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι απαιτούν την ίδρυση ενός ευέλικτου νομικού προσώπου που θα ανήκει και θα εποπτεύεται από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα μπορεί να αναλάβει, να συντονίσει και να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων.

Σε συνεργασία με ΑΔΑΕ
Μέτρα για το απόρρητο

Ένα θέμα των τελευταίων ημερών σχετίζεται με το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Ποια είναι τα σχέδια της γενικής γραμματείας για το συγκεκριμένο θέμα;

Ο υπουργός Νίκος Παππάς, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαιτέρως επικίνδυνου προβλήματος. Θεωρώ πως το υπουργείο, σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνίας, θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να ανακοινώσει σειρά θεσμικών αλλά και πρακτικών μέτρων για να αλλάξει εντελώς η σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, πιο ανησυχητικό ακόμα και από το ίδιο το φαινόμενο, είναι πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν συμφιλιωθεί με τη λογική του θύματος. Δηλαδή, με τη λογική ότι είναι ένα φαινόμενο, η αντιμετώπιση του οποίου υπερβαίνει τις δυνατότητες και τις δυνάμεις της χώρας. Αυτή η θέση όμως είναι εντελώς λανθασμένη. Η μάχη πρέπει να είναι διαρκής και εντατική. Συμφιλίωση σημαίνει παράδοση μέρους της εθνικής κυριαρχίας της χώρας σε εγχώρια και ξένα συμφέροντα, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τη σημερινή κυβέρνηση.