ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Ανοίγει η βεντάλια για τη «Χρυσή Βίζα»

Να μην προχωρήσει στη διεύρυνση του προγράμματος χορήγησης της Χρυσής Βίζας (Golden Visa) πέραν τη απόκτησης ακινήτου, κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο Juerg Steffen επικεφαλής της αυστριακής Henley & Partners, ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία παγκοσμίως που ασχολείται με τα θέματα χορήγησης Χρυσής Βίζας.

Σύμφωνα με τον κ. Steffen, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος σε σχετική ημερίδα του Enterprise Greece, το ελληνικό πρόγραμμα που θέτει ως μόνη προϋπόθεση χορήγησης της Χρυσής Βίζας την αγορά ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ, είναι αρκετά δελεαστικό και γι΄αυτό δεν χρειάζεται καμία διεύρυνση.

Όπως σημείωσε, μια πιθανή επέκταση που θα συμπεριλάμβανε κι άλλες επενδυτικές δραστηριότητες, π.χ. την αφορά μετοχών, ή κρατικών ομολόγων, περισσότερο θα μπέρδευε τους ενδιαφερόμενους, παρά θα τους διευκόλυνε. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτό που προέχει, είναι η αύξηση των κερδών των Agents (των μεσολαβητών) οι οποίοι ταυτόχρονα με τις απλές διαδικασίες, θα πρέπει να έχουν ισχυρό οικονομικό κίνητρο να διαφημίσουν την Ελλάδα στους υποψήφιους πελάτες τους.

Τη διαφωνία με την άποψη του κ. Steffen, εξέφρασε μιλώντας στο Euro2day.gr ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας (σ.σ. παρίστατο στην εκδήλωση) σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευρύνει τη γκάμα των επενδύσεων για την παροχή Χρυσής Βίζας, προσθέτοντας στην απόκτηση της ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικά μέσα. Μάλιστα ανέφερε, ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα στην παρέμβασή του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να δουν την ανθρωπιστική και πολιτική διάσταση του θέματος και μετά την οικονομική πτυχή. Πρόκειται για μία μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται στην ανάγκη και τη διάθεση πολιτών από άλλες περιοχές του πλανήτη να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει από την πλευρά της το ρόλο της ως μία ανοικτή κοινωνία σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, επεσήμανε το ελληνικό πρόγραμμα με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει σε μία αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αποτελώντας το εργαλείο με το οποίο οι πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να λάβουν άδειες διαμονής για επιχειρηματικούς λόγους.
Προτιμότερη η αγορά ακινήτων

Όπως εξήγησε ο κ. Steffen, η εταιρεία του οποίου πρόκειται να ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα (σ.σ. δραστηριοποιείται ήδη σε 30 χώρες), το ελληνικό πρόγραμμα που προβλέπει τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας με την αγορά ακινήτου 250.000 ευρώ, καθιστά την Ελλάδα εξαιρετικά ελκυστική. Μάλιστα σημείωσε ότι οι μόνες χώρες που μπορούν να ανταγωνιστούν τη χώρα μας, είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι η ελάχιστη επένδυση για την αγορά ακινήτου, είναι διπλάσια από την Ελλάδα (500.000 ευρώ) καταγράφουν μεγαλύτερη επιτυχία καθώς η αμοιβές των agents, είναι υψηλότερες.

Σύμφωνα με τον κ. Steffen, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή το γεγονός ότι είναι τουριστικός προορισμός, ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, είναι χώρα της Σένγκεν και οι τιμές των ακινήτων λόγω της κρίσης, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Γι΄αυτό και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε, ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σ΄αυτούς που θέλουν να έχουν μία έδρα διαμονής στην Ευρώπη, προκειμένου να μετακινούνται ευκολότερα. Η παγκόσμια εμπειρία, όπως είπε, δείχνει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος και η Μάλτα, επιλέγονται περισσότερο ως φορολογικές έδρες, κάτι στο οποίο η Ελλάδα υστερεί λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Σημείωσε επίσης, ότι στην Πορτογαλία και η Ισπανία που πέραν που το πρόγραμμα χορήγησης της Χρυσής Βίζας περιλαμβάνει και την απόκτηση χρηματοοικονομικών στοιχείων, αυτά δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Η συντριπτική πλειονότητα αποκτά τη Βίζα με την αγορά ακινήτου, τόνισε.

Ανέφερε δε, ότι στην παρούσα φάση, μετά από τη λήξη του σχετικού προγράμματος στον Καναδά και τις αμφιβολίες για τη συνέχισή του στις ΗΠΑ, η Ευρώπη αναμένει μεγάλη αύξηση από την Κίνα, κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί. Τόνισε δε, ότι στην Κίνα δραστηριοποιούνται περίπου 10 μεγάλα γραφεία Agents, τα οποία προφανώς θα κατευθύνουν τους πελάτες τους σε χώρες που ακολουθούν απλοποιημένες διαδικασίες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κράτος δεν έχει κάποιο όφελος από αυτή τη διαδικασία. Το μόνο κέρδος, είναι ότι κινείται η κτηματαγορά.
Κίνα, Ρωσία και Μ. Ανατολή

Αυτή τη στιγμή, οι κινητήριες δυνάμεις των επενδυτών για την απόκτηση Χρυσής Βίζας, είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή, περιοχές από τις οποίες οι λαοί οι οποίες θέλουν να έχουν μόνιμη ή παροδική πρόσβαση στην ΕΕ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και τα στοιχεία για τους κατόχους ελληνικής Χρυσής Βίζας.

Σύμφωνα με την Αγγέλα Μιχαλοπούλου, διευθύντρια Επενδύσεων του Enterprise Greece με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (30 Απριλίου 2017), που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός , από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, οι 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, ακολουθεί ο Λίβανος με 78, η Ουκρανία με 79, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37 και η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες. Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις η Χρυσή Βίζα έχει δοθεί μετά από την απόκτηση ακινήτου, καθώς αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση.
Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Τις προϋποθέσεις χορήγησης της Χρυσής Βίζας σε άλλε χώρες της ΕΕ, παρέθεσε από την πλευρά του ο Mark Stannard managing director της Hudson Troy με έδρα το Λονδίνο.

Λετονία
Απόκτηση ακίνητης περιουσίας 250.000 ευρώ
Καταθέσεις 280.000 ευρώ
Απόκτηση Μετοχών
Αγορά Κρατικών Ομολόγων
Τη Λετονία προτιμούν οι Ρώσοι και το 84% έχουν αγοράσει ακίνητη περιουσία.

Πορτογαλία
Απόκτηση ακινήτου αξίας 500.000 ευρώ
Ανακαίνιση ακινήτου 350.000 ευρώ
Δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων.
Το 90% έχει επιλέξει την αγορά ακινήτου.

Ισπανία
Απόκτηση ακινήτου αξίας 500.000 ευρώ
Αγορά ομολόγων 2 εκατ. ευρώ
Καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ
Απόκτηση μετοχών 1 εκατ. ευρώ
Το 95% έχει αποκτήσει τη Χρυσή Βίζα με την αγορά κατοικίας

Σταμάτης Ζησίμουs.zisimou@euro2day.gr