ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Γ. Δραγασάκης: Πώς θα ρυθμιστούν τα npl's


Tην ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αφού μόνο έτσι θα πάρει μπροστά η οικονομία, θα σωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη σε συνέδριο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οπως ο ίδιος τόνισε «η ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη ρύθμιση των δάνειων. Πρέπει λοιπόν να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο ύφεσης και υπερχρέωσης. Για να το πω με δυο λόγια: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναβλητικότητα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τη δημόσια διοίκηση, ούτε για τους δανειολήπτες». Οι αριθμοί πιστοποιούν τις επικίνδυνες διαστάσεις του προβλήματος:

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 13,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, υπερδιπλασιάστηκε ήδη το 2010 οπότε και ανήλθε στο 29,7 δισ. για να φθάσει το 2014 στα 78,5 δισ.

Ως ποσοστό στο σύνολο των δανείων από 5% που ήταν το 2008 έφτασαν το 10,38% το 2010 και το 33,77% το 2014. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η αύξηση των κόκκινων δανείων ανακόπτεται και αρχίζει να παρατηρείται μικρή μείωση. Το συνολικό ύψος τους από 78,5 δισ. που ήταν το 2014 πέφτει στα 75,9 δισ. το 2016. Ως ποσοστό του συνόλου, στο τέλος του 2016 διαμορφώνονται στο 36,2% που για πρώτη φορά είναι χαμηλότερο από το στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος που ήταν 36,4%.

Η βαθύτερη ανάλυση της εξέλιξης των «κόκκινων» δάνειων δείχνει ότι υπάρχει στενή συσχέτιση με την ύφεση και την ανεργία. Η ανάκαμψη επομένως της οικονομίας και της απασχόλησης θα είναι ο καταλύτης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δάνειων επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Εδώ που φτάσαμε όμως η ανάκαμψη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ρύθμιση των δάνειων. Πρέπει λοιπόν να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο ύφεση και υπερχρέωσης», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του χαρακτήρισε τον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών ως «καινοτόμο εργαλείο και σημαντική μεταρρύθμιση», που περιέχει θετικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αντιμετωπίζει το σύνολο του δανεισμού τους, καθώς πολλοί έλαβαν προσωπικά δάνεια για να στηρίξουν τις εταιρείες τους. «Θέλουμε να εξυγιάνουμε τις επιχειρήσεις για να συνεισφέρουν στην οικονομία και να δημιουργήσουν απασχόληση. Αν από τις 600.000 μικρές επιχειρήσεις μπορέσουν οι 100.000 να δημιουργήσουν από μια νέα θέση εργασίας, ο αντίκτυπος θα είναι καταλυτικός και στη μείωση της ανεργίας και στη τόνωση της ανάκαμψης», τόνισε ο αντιπρόεδρος και υπογράμμισε: Δεν θα επιβραβεύσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ούτε να δώσουμε συγχωροχάρτια σε όσους πήραν και σε αυτούς που έδιναν θαλασσοδάνεια. Το ακριβώς αντίθετο επιδιώκουμε. Γι' αυτό ο νόμος απαιτεί να υποβάλουν όλοι ένα πλήρες περιουσιολόγιο και να παραιτηθούν από κάθε είδους απόρρητο στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, και του επιχειρηματία, ώστε να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο, έξι πακέτα λύσεων θα καλύψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με γνώμονα το ύψος των οφειλών, τον αριθμό των δόσεων και το μέγεθος των εκπτώσεων.

Αντιδράσεις για τη νομική προστασία
Προβληματισμό δημιουργεί η διάσταση απόψεων που φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών.

Στις αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία -υπουργός της κυβέρνησης είπε πως είναι αντίθετος στη θέσπισή της, ο κ. Γ. Μούργελας, νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσε ότι «η ασυλία δεν σημαίνει ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη. Δεν νοείται απαλλαγή από ποινικές ευθύνες τη στιγμή που διαπράττεται απιστία, όταν υπάρχει δόλος». Και συνέχισε: Το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσο οι εισαγγελείς έχουν την κατάλληλη ειδίκευση για να κρίνουν πώς πρέπει να δίνονται οι χορηγήσεις.

Ενώ για τον εξωδικαστικό που επιτρέπει στους εμπόρους να ρυθμίζουν και προσωπικές οφειλές τους σημείωσε πως «δεν πρέπει να καταντήσει σαν τον νόμο Κατσέλη που ξεκίνησε ως λάθος και εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο λάθος».

Ερχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν τον Αύγουστο, θα συμβάλουν στο να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων. Οπως είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Θ. Μητράκος, μιλώντας στο συνέδριο σημείωσε πως: «η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Όπως είπε, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σήμερα στο 44,7%, ενώ τα ποσοστά ανά κατηγορία δανείων, δηλαδή για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, διαμορφώνονται σε 41,5%, 44,4% και 54%, αντίστοιχα.