ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

«Μαγνήτης» επενδύσεων ο ενεργειακός τομέας – Τα σχέδια της κυβέρνησης για την προώθηση συμπράξεων

Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να ενισχυθεί σταδιακά η εγχώρια βιομηχανία
Πρόσκληση στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να διαμορφώσουν από κοινού με την κυβέρνηση το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της κρίσης, το οποίο θα δίνει έμφαση σε επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των μεταφορών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν σειρά επαφών για την προσέλκυση αμέσων ξένων επενδύσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι έντονο και ότι δεν αργεί η αλλαγή σελίδας και η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα.
Μάλιστα εν όψει αυτών των εξελίξεων μίλησε για επιβράβευση των επιχειρηματιών εκείνων που επέδειξαν επενδυτικό πατριωτισμό και δεν έσπευσαν να φύγουν από τη χώρα.
Όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού ο τομέας της ενέργειας ως εργαλείο ανάπτυξης μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά και ως μέσο στήριξης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας με τη μείωση του ενεργειακού κόστους βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μαζί με τις κατασκευές ήταν οι δυο τομείς της οικονομίας στους οποίους αναφέρθηκε αναλυτικά χθες ο πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος για τις λεπτομέρειες της πολιτικής που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στο στρατηγικό ρόλο των ενεργειακών διασυνδέσεων της χώρας στην κρίσιμη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τη μείωση του στη βιομηχανική χρήση.
Προανήγγειλε την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος για την παράταση της διακοψιμότητας για μια τριετία, θέμα που όπως είναι γνωστό απασχολεί έντονα την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Μίλησε επίσης για άμεση αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ στη βιομηχανία η οποία όπως είπε θα γίνει στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Μείωση του κόστους της ενέργειας για τις βιομηχανίες

Επίσης σημείωσε ότι από το 2018 με την εφαρμογή του target model το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία θα καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνάπτουν απευθείας συμβόλαια αγοράς ενέργειας αλλά και να συμμετέχουν στην απελευθερωμένη αγορά.
Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών, ενώ όπως είπε δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες από πιθανές συνέργειας και συμπράξεις σε υποδομές ενέργειας, αλλά και έργα όπως δρόμοι και λιμάνια.
Μίλησε για παραχωρήσεις τρίτης γενιάς και σημείωσε ότι θεσμοθετείται υποχρεωτική σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών για τα έργα για να σταματήσουν οι υπερβολικές εκπτώσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κατασκευαστικός κόσμος θα είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.
Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε εμμέσως πλην σαφέστατα να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την κριτική που ασκείται κατά καιρούς από τον ΣΕΒ στους χειρισμούς της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης εγκαινιάστηκαν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με τα υπουργεία όσο και με το πρωθυπουργικό γραφείο απευθείας, ώστε η ανταλλαγή απόψεων και η επεξεργασία προτάσεων να είναι άμεση και αποτελεσματική.
«Δε θέλω να κρύψω, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά δεν αξίζει στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οικονομία, στο όνομα αυτών των διαφορών, να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης.»
Κάλεσε μάλιστα όλα τα μέρη να προσέρχονται καλόπιστα στο διάλογο, χωρίς παραπλανητικά ή ψευδό – επιστημονικά επιχειρήματα, χωρίς την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων και την υποτίμηση προσπαθειών και επιτευγμάτων και κυρίως χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς.

πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr