Την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εξέφρασαν παράγοντες του κλάδου στα πλαίσια του χθεσινού 10ου Insurance Conference.
Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρθηκε με ενθαρρυντικά σχόλια τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου, εστιάζοντας μεταξύ άλλων:
α) Στην εξισορρόπηση που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο, όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
β) Στις προβλέψεις των αναλυτών, οι περισσότερες εκ των οποίων αναφέρονται σε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ γύρω στο 2% μέσα στο 2017.
γ) Στα θετικά στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν σε διάφορους τομείς, όπως στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στη βιομηχανία.
δ) Στην εξαιρετική ωριμότητα που επέδειξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ότι αφορά τη μετάβασή τους στο απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο Solvency II.
ε) Στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των stress tests που έγιναν το 2016 για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών).
Από την πλευρά της η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε σημείο καμπής καθώς η θετική -αν και καθυστερημένη- δεύτερη θετική αξιολόγηση θέτει τις βάσεις για σταδιακή έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την κρίση.
Η κα Αντωνάκη αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων:
α) Στη μείωση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη
β) Στους νέους κινδύνους που αναδύονται διεθνώς για τις επιχειρήσεις και αφήνουν μεγάλα περιθώρια δράσης στις ασφαλιστικές εταιρείες (π.χ. cyber risk)
γ) Στο ζήτημα του συνταξιοδοτικού που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς στη βάση του σχεδιασμού βρίσκεται κοινό ασφαλιστικό πρόγραμμα (Paneuropean Pension Plan).
δ) Στην αδήριτη ανάγκη προγραμμάτων ΣΔΙΤ στους τομείς της σύνταξης και της υγείας στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικός επίσης είναι ο τρόπος με τον οποίο η κα Αντωνάκη σχολίασε τις τρέχουσες επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο: «Λέτε να είναι αφελής ο Prem Watsa που επένδυσε στην Eurolife, ή ο νέος αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ή ακόμη οι ξένοι επενδυτές στις περιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Πίστης και της AIG;».
Ο Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος της Eurolife, τόνισε μεταξύ άλλων πως μπορεί η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στο ΑΕΠ να είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού, πλην όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι μικρής σημασίας για την Ελλάδα. «Οι επενδύσεις του κλάδου ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ και στην περίπτωση που η χώρα μας ανακτήσει την κανονικότητά της και… μπει στου Θεού το δρόμο, τότε τα δισεκατομμύρια αυτά θα τοποθετηθούν κυρίως σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα».
Το σύνολο πάντως των παραγόντων της αγοράς -μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Καντώρος (διευθύνων σύμβουλος της Interamerican), o Ερίκος Μοάτσος (CEO της AXA) και η κα Νάντια Σταυρογιάννη (διευθύνουσα σύμβουλος της DAS Hellas)- συμφώνησαν πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη της ασφαλιστικής κάλυψης.
Στέφανος Kοτζαμάνηςkotzamanis@euro2day.gr
facebook
twitter
google+
fb share