ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

2 + 1 βιομηχανικά … ρεφλέξ από την κυβέρνηση


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι πολυάριθμα και εν πολλοίς δημοσιοποιημένα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμπόδια ή τα ζητήματα που εγείρονται από διάφορες αποφάσεις τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και εν γενεί από την κρατική μηχανή.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν αναδείχθηκαν από την πλευρά της βιομηχανίας δύο σοβαρά ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής. Και το ενδιαφέρον είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα και φαίνεται ότι οδηγούμαστε προς … εκτόνωση.

Εκεί που ακόμη τα πράγματα ωστόσο παραμένουν ανοιχτά, είναι στο καυτό για τη βιομηχανία θέμα της παράτασης ισχύος του μέτρου της διακοψιμότητας, δηλαδή των συμβάσεων που αποζημιώνουν τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο θέμα που αναδείχθηκε προ ημερών από την"Ελληνική Παραγωγή”, ήταν η απουσία της χώρας μας από την διακήρυξη του Βερολίνου, μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να επανέλθει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η συγκεκριμένη διακήρυξη υπογράφηκε τέλη Ιουνίου από 19 υπουργούς ανάπτυξης κρατών μελών της ΕΕ, όχι όμως και της Ελλάδας.

Ωστόσο όπως διευκρινίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα θα λυθεί άμεσα και η Ελλάδα θα υπογράψει τη διακήρυξη ενώνοντας τη φωνή της με τις υπόλοιπες 19 χώρες που ζητούν συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική και μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ο λόγος μάλιστα για τη μη συμμετοχή εξαρχής της χώρας μας στην πρωτοβουλία είναι καθαρά τεχνικός και δεν οφείλεται σε διαφωνία ή αντίθετη άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία για την υπογραφή της διακήρυξης, ανήκει στον υφυπουργό ανάπτυξης Α. Χαρίτση, ο οποίος έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και το χαρτοφυλάκιο των θεμάτων βιομηχανικής πολιτικής.

Εκτός όμως από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, προχθές, ο ΣΕΒ στην ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε για τις εξορυκτικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των ορυκτών πρώτων υλών στη χώρα μας, έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα της λατομικής νομοθεσίας και στα τεράστια κενά και την πολυδιάσπαση του λατομικού νόμου.

"Ο νέος Λατομικός Νόμος, όταν ψηφιστεί, θα πρέπει να άρει αυτή την πολυδιάσπαση, που είναι παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργεί μέχρι και σήμερα το θεσμικό πλαίσιο στο επιχειρείν και στην ανάπτυξη οργανωμένων επιχειρήσεων που είναι νομοταγείς και έχουν την οργανωτική ικανότητα τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων, προδιαγραφών και την ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών” ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση.

Για να λυθούν προβλήματα όπως η παράνομη λατόμευση και να καλυφθούν τα κενά της άδειοδότησης, "πρέπει στα πλαίσια μιας ουσιαστικής διαβούλευσης να γίνουν βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση” , ανέφερε μεταξύ άλλων η έκθεση.

Πράγματι χθες, ενώ έληγε η δημόσια διαβούλευση για το νέο λατομικό νόμο, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι τις 19 Ιουλίου "ώστε να συμπεριληφθούν τα σχόλια όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, με σκοπό να βελτιωθεί περαιτέρω το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου”.

Η απόφαση του κ. Σταθάκη έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά του ΣΕΒ, η οποία προσβλέπει και στην αποτύπωση στο κείμενο του νομοσχεδίου των προτάσεων των επιχειρήσεων του κλάδου.

Καθυστέρηση στη διακοψιμότητα

Το νούμερο ένα φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή πάντως για τη βιομηχανία παραμένει η παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που λήγει τέλη Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ανοιχτά, το ίδιο και το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας ότι θα υποβληθεί προς τις κοινοτικές αρχές αίτημα παράτασης.

Ωστόσο καθώς η κλεψύδρα στερεύει, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και υπάρχει κίνδυνος η ισχύς του μέτρου να λήξει χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως το απαραίτητο πράσινο φως των Βρυξελλών για το μηχανισμό.

Ήδη οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας έχουν καταθέσει τις ανησυχίες τους στο αρμόδιο υπουργείο. Αρμοδίως ωστόσο δίνονται διαβεβαιώσεις ότι το αίτημα θα κατατεθεί και ότι το μέτρο τελικώς θα παραταθεί, δίνοντας νέα ανάσα στο καυτό ζήτημα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.