ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

«Πράσινο» φως για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας


Πράσινο φως για την αδειοδότηση του μεγάλου ενεργειακού project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, άναψε η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με απόφαση του στις 19 Ιουλίου χαρακτήρισε το έργο ώριμο που παρουσίασε η κοινοπραξία EUROASIA Interconnector και κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης. Σύμφωνα με την εταιρία η ολοκλήρωση τους προγραμματίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ο «Euro-Asia» είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, στηρίζεται δηλαδή από την Ε.Ε., και τον προθούν ενεργά οι κυβερνήσεις των τριών εμπλεκόμενων χωρών. Η επένδυση που μπορεί να ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου 600 kV DC για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1518 km. Το έργο περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις :

1. Ισραήλ – Κύπρου μήκους 329 χλμ.,

2. Κύπρου – Κρήτης μήκους 879 χλμ. και

3. Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας (Αττική) μήκους 310 χλμ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασία χορήγησης των αδειών καθορίστηκε η 19η Ιουλίου του 2017.

Η εταιρία EUROASIA Interconnector δεσμεύεται, σύμφωνα και με τον κοινοτικό κανονισμό για τις ενεργειακές υποδομές εντός τριών μηνών από την προαναφερόμενη ημερομηνία να καταρτίσει και να υποβάλλει στη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου, ένα σχέδιο σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία χορήγησης των αδειών και την εξασφάλισης έγκαιρης πληροφόρησης του κοινού. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός της Ε.Ε. απαιτεί τη δημόσια διαβούλευση για αυτά τα έργα όπως και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για κάθε στάδιο υλοποίησης του.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του κ. Πιτσιόρλα, ο φορέας υλοποίησης του έργου οφείλει, εντός περιόδου δύο ετών από τις 19 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλει στη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων πλήρη φάκελο αιτήσεων για την έκδοση των αδειών που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτός αυτός ο φάκελος οι απαιτούμενες άδειες θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί σε ενάμιση χρόνο.

Η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών, κρίνεται σημαντική και στα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών της Ε.Ε, για εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας αλλά και για την καλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού των πολιτών των κρατών – μελών της.

Οι εκτιμήσεις, θέλουν το κομμάτι διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα να έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει έως το 2022.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr