Ελαφρά πτωτική τάση, που συνήθως περιορίζεται στο όριο του 1%, παρατηρείται φέτος στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, εξέλιξη που ελπίζεται πως θα συνεχιστεί προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα των ελληνικών εταιρειών.
Βέβαια, η πτωτική αυτή τάση αφορά μέρος μόνο των επιχειρήσεων και κυρίως εστιάζεται σε δύο κατηγορίες εταιρειών: Πρώτον, αυτών που διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και δεύτερον, εκείνων που κατάφεραν να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε περίπτωση επιχείρησης αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ωστόσο μειώσεις επιτοκίων σημειώνονται κυρίως σε περιπτώσεις όπου:
• Ανανεώνεται ένα τριετές ή πενταετές δάνειο μετά τη λήξη του και φέτος η εταιρεία διαθέτει καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης σε σχέση με το 2012 ή το 2015, όταν είχε συναφθεί η προηγούμενη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, βελτιωμένους δείκτες κατά την τελευταία πενταετία εμφανίζει γύρω στο 40%-50% των εταιρειών.
• Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, μέσα από κινήσεις τους, περιορίζουν τον κίνδυνο των τραπεζών. Για παράδειγμα, δίνουν πρόσθετες εγγυήσεις με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ή ακόμη χρησιμοποιούν ως εγγύηση προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία όπως καταθέσεις εντός ή εκτός Ελλάδας. Μπορεί επίσης να δούμε μειωμένα επιτόκια σε χρηματοδοτήσεις έργων-συμβάσεων με εξασφαλισμένη πληρωμή.
• Προβληματικές επιχειρήσεις καταφέρνουν να αναδιαρθρώσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, επιτυγχάνοντας επιμηκύνσεις λήξεων, μειώσεις επιτοκίων και συχνά «κούρεμα» υποχρεώσεων. Συνήθως, για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας να βάλουν το χέρι στην τσέπη, συμμετέχοντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Γενικότερα, πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι περιπτώσεις όπου οι τράπεζες δείχνουν περισσότερο πρόθυμες να διευκολύνουν τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εισπράξουν «εδώ και τώρα» ένα αξιοσημείωτο ποσό χρημάτων.
Η ουσία είναι πως οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων, οι οποίες επιβαρύνονται με επιτόκια πολλαπλάσια (ή έστω πολύ υψηλότερα) από εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Ακόμη όμως και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά θεωρούν τα τρέχοντα επιτόκια δυσβάστακτα, ιδίως στο τρέχον περιβάλλον οικονομικής ύφεσης.
Ιδιοκτήτης γνωστής βιομηχανίας υποστηρίζει: «Μας μείωσαν φέτος το spread των επιτοκίων στο 4%. Ακόμη όμως και αυτό το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό, σε ένα περιβάλλον μειούμενης ζήτησης. Παλαιότερα μας έλεγαν ότι τα yields (αποδόσεις) των κρατικών ομολόγων ήταν στο 10% και στο 15%. Σήμερα όμως βρίσκονται στο 5,5% και μάλιστα με πτωτική τάση».
Βασικός μέτοχος εισηγμένης εμπορικής εταιρείας δηλώνει στο Euro2day.gr: «Η εταιρεία μας θα μπορούσε να αυξήσει κατά 20% τις πωλήσεις της, αν διέθετε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Επιπλέον, αν και είμαστε πλήρως ενήμεροι, πιεζόμαστε συνεχώς εδώ και χρόνια να μειώνουμε τα υπόλοιπά μας.
Επιβαρυνόμαστε με επιτόκιο πάνω από 6% (φέτος περιορίστηκε ως ένα βαθμό) πληρώνοντας ουσιαστικά και για άλλες εταιρείες που, λόγω αδυναμίας τους, δεν πληρώνουν τίποτε».
Αντίθετα, ωστόσο, υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν εκφράζουν παράπονα από τη συνεργασία τους με το τραπεζικό σύστημα. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, πρόεδρος της ΕΛΤΟΝ Χημικά, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις τράπεζες. Θα μπορούσαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα, πλην όμως εμείς μειώνουμε τοn δανεισμό μας γιατί δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα που μας προσφέρουν. Επίσης, τα επιτόκια είναι τέτοια που να μη σκεφτόμαστε την έκδοση εταιρικού ομολόγου».
Αλήθεια είναι ότι ως ένα βαθμό, η ανάπτυξη των εταιρικών ομολόγων έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα των ισχυρών επιχειρήσεων για μειώσεις επιτοκίων: «Όταν βλέπει κάποιος επιτόκια που ξεκινούν από 3 και από 4, αυτόματα δημιουργείται κλίμα και οι άλλες επιχειρήσεις αρχίζουν να κάνουν κρούσεις για το αν και αυτές θα μπορούσαν να κερδίσουν κάτι», δηλώνει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, προσθέτοντας:
«Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και τα περισσότερα στελέχη των τραπεζών έχουν κατανοήσει ότι η πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων τουλάχιστον προς τις εταιρείες είναι προς το συμφέρον όλων μας. Κατανοώ ότι οι τράπεζες χρειάζονται μεγάλα spreads από τους συνεπείς πελάτες τους, προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες των προβληματικών δανείων. Ωστόσο, αυτή είναι μια κοντόφθαλμη στρατηγική, βραχυχρόνιου χαρακτήρα, που μάλιστα εφαρμόζεται χωρίς επιτυχία εδώ και τόσα χρόνια. Το… ψωμί για τις τράπεζες βρίσκεται στην ανάκτηση των επισφαλών τους δανείων και στο μέτωπο αυτό χρειάζεται σύμμαχο την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από υγιείς επιχειρήσεις που θα επενδύουν σε περιβάλλον λογικών επιτοκίων.
Το θετικό σενάριο για το μέλλον περιλαμβάνει αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας, σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και συνέχιση της πτώσης στα επιτόκια χορηγήσεων».
πηγή:euro2day.gr
Κέρδος online 4/7/2017 13:19
facebook
twitter
google+
fb share