ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Telecoms: Βαθύ «σκοτάδι» για τα δίκτυα 5ης γενιάς


Σε αναθεώρηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής μέχρι το τέλος του έτους ώστε να ενταχθεί και η ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) θα προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ηδη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ξεκίνησε Δημόσια Διαβούλευση μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου για τη διερεύνηση χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 3400 - 3800 MHz. Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., καλείται να επιλέξει τουλάχιστον μία πόλη στην οποία θα αναπτυχθούν δίκτυα 5G μέχρι το 2020.

Η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας δεν θα προσφέρει απλώς ταχύτητες που θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που παρέχουν τα σημερινά δίκτυα. Θα στηρίξει την ανάπτυξη του λεγόμενου Internet of Things (IoT), δηλαδή την αδιάλειπτη διασύνδεση συσκευών που ξεκινούν από τα ψυγεία και τα πλυντήρια και φτάνουν μέχρι τα αυτοκίνητα. Γιατί; Επειδή, μεταξύ άλλων, επιτρέπει περισσότερες και πιο αξιόπιστες ασύρματες συνδέσεις από τα σημερινά δίκτυα. Όμως, το κόστος ανάπτυξης των νέων δικτύων δεν είναι αμελητέο.

Σε μια χώρα με χαοτικό πλαίσιο αδειοδότησης για τις κεραίες, με σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και με σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση που επηρέασε την ανάπτυξη του 4G (των δικτύων τέταρτης γενιάς στην κινητή), μάλλον είναι πολυτέλεια να μιλάει κάποιος για το 5G.

Όμως, οι κοινοτικές κατευθύνσεις είναι σαφείς και στις αρχές Ιουνίου υπήρξε νέα διακήρυξη των αρμοδίων υπουργών της Ε.Ε. για τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Προβλέπει «αδιάλειπτη κάλυψη δικτύων 5ης γενιάς σε όλα τα αστικά κέντρα και τους κύριους οδικούς άξονες σε κάθε κράτος - µέλος μέχρι το 2025».

Οι επιφυλάξεις για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και το κόστος ανάπτυξης των νέων δικτύων δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών ψηφιακής πολιτικής της Ε.Ε. στη Ρίγα, στις 9 Ιουνίου, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της Ευρώπης είχαν στείλει ανοικτή επιστολή στις Βρυξέλλες.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Telekom (ελέγχει τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,45%), KPN, Orange, Telecom Italia, Telefónica, Telekom Austria, Telenor Group, Telia Company, Vodafone Group και του οργανισμού GSMA τόνιζαν την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου παραχώρησης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, αλλά και την παροχή αδειών χρήσης τουλάχιστον 25ετούς διάρκειας για το 5G, με σαφείς προβλέψεις για τη δυνατότητα ανανέωσής τους.

Ζητούσαν, επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα μεταξύ των εταιρειών για διαμοιρασμό του φάσματος, αλλά και (εμμέσως) χαμηλότερο κόστος απόκτησης αδειών χρήσης. «Η αδυναμία εφαρμογής ενός λειτουργικού και φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου παραχώρησης φάσματος μπορεί να πλήξει την καινοτομία και την ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες» υποστήριζαν στην επιστολή. «Δεν πρόκειται να πληγεί μόνο ο τομέας των κινητών επικοινωνιών, αλλά και συναφείς κλάδοι η ανάπτυξη των οποίων συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τη συνδεσιμότητα και την ψηφιοποίηση».

Ηταν η δεύτερη επιστολή μέσα σε έναν μήνα με θέμα την ανάπτυξη του 5G καθώς είχε προηγηθεί παρέμβαση στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς πέραν των τηλεπικοινωνιών όπως οι εκπρόσωποι των εταιρειών καλωδιακής τηλεόρασης, ψηφιακής τεχνολογίας, κλπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να υποστηρίζει πως τα δίκτυα πέμπτης γενιάς είναι η ευκαιρία για να πάρει πίσω η Γηραία Ηπειρος την πρωτοκαθεδρία που κατείχε την περίοδο του GSM (της πρώτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας). Όμως οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί. Σε μια πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας GlobalData Technology αναφέρονταν πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. θα φροντίσουν πρώτα να κεφαλαιοποιήσουν τις μεγάλες επενδύσεις που έκαναν στα δίκτυα 4G και δεν θα βιαστούν για την ανάπτυξη του 5G. Στην ίδια μελέτη αναφέρονταν πως το 2022 όλες οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας θα έχουν δυνατότητα 5G στις πλέον αναπτυγμένες αγορές όπως η Νότια Κορέα, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι μόλις 7%.
Οι αδειοδοτήσεις στην Ε.Ε.

Στις 13 Ιουλίου η Τσεχία παραχώρησε τέσσερις άδειες για δίκτυα πέμπτης γενιάς στη ζώνη των 3700 ΜHz. Δύο άδειες πήγαν σε υφιστάμενους παίκτες (O2 Czech Republic και Vodafone Czech Republic) που έλαβαν από ένα μπλοκ των 40 MHz, ενώ άλλες δύο σε νέες εταιρείες: Η PODA (40 MHz) και η Nordic Telecom 5G που έλαβε 80MHz. Το συνολικό έσοδο της τσέχικης κυβέρνησης από τη δημοπρασία ήταν 39 εκατ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία, όπως αναφέρεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΤΤ, στις 22 Μαϊου ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωµάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3400 - 3800 MHz. Ανακηρύχτηκαν πέντε υπερθεµατιστές εκ των οποίων οι τέσσερις απέκτησαν φάσµα τόσο στα µεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, ενώ ο πέµπτος υπερθεµατιστής απέκτησε φάσµα µόνο στην περιφέρεια. Στο Ηνωµένο Βασίλειο είναι σε εξέλιξη η προπαρασκευαστική διαδικασία για τη διάθεση της ζώνης 3400 - 3600 MHz για ευρυζωνικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε συνδυασµό µε τµήµα της ζώνης 2300 - 2400 MHz.



Φώτης Κόλλιαςfotisk2@euro2day.gr