ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Νομοσχέδιο: Με «διαβατήριο» κρέας και γάλα


"Διαβατήριο” πρόκειται να αποκτήσουν λίαν συντόμως το γάλα και το κρέας. Το σχέδιο νόμου "Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε χθες 18 Σεπτεμβρίου στη Βουλή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης στο γάλα και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και την υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής - προέλευσης στο κρέας.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το γάλα, εισάγεται υποχρέωση επισήμανσης της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και στα μη προσυσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:

-το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα

- το όνομα της χώρας που έγινε η επεξεργασία

- το όνομα της χώρας που έγινε η συσκευασία.

Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως "Προέλευση: Όνομα χώρας”. Σε άλλη περίπτωση, δηλαδή αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερα μέλη της ΕΕ η ένδειξη προέλευσης μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως "προέλευση ΕΕ” ή "προέλευσης εκτός ΕΕ” αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εκτός ΕΕ.

Η απαίτηση για τις εν λόγω υποχρεωτικές επισημάνσεις δεν ισχύει για τα τελικά γαλακτοκομικά προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα έτοιμα σε συσκευασίες τελικού καταναλωτή και έχουν παραχθεί ή εισαχθεί στη χώρα ήδη επισημασμένα για την άμεση διάθεση στην κατανάλωση. Αφορούν μόνο στο γάλα που παράγεται και μεταποιείται στη χώρα μας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ή και επεξεργάζονται (συμπεριλαμβανομένης της ωρίμανσης ή της τυποποίησης) στη χώρα και στα οποία ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί γάλα, οποιασδήποτε μορφής, με προέλευση άλλη από αυτή τη Ελλάδας.

Στην περίπτωση του κρέατος στα κρεοπωλεία και τα σουπερ μάρκετ που έχουν τμήμα κρεοπωλείου πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους σχετικά με την επισήμανση καταγωγής-προέλευσης, θα υποχρεούνται να καταγράφουν το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής και αυτά θα αναγράφονται στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν όπως π.χ. ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές.


Μέσω αυτού του νομοσχεδίου το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να θεραπεύσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Παράγοντες της αγοράς, κρατούν μικρό καλάθι, υποστηρίζοντας πως το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στους ελέγχους οι οποίοι όπως επισημαίνουν είναι ανεπαρκείς. Οι ελληνοποιήσεις και οι εισαγωγές ακόμη και χωρίς παραστατικά είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν έχει καταφέρει όχι να ελέγξει ούτε καν να αγγίξει..


Κέρδος online 19/9/2017 10:37