Την υπαγωγή των πρώτων 70 μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος - προγράμματος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του νέου αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τα επενδυτικά αυτά σχέδια, (σ.σ. σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα - βλέπε συνοδευτικό υλικό) είναι συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 519 εκατ. ευρώ,ενώ το ύψος της συνολικής ενίσχυσης που θα λάβουν ανέρχεται στα 161,5 εκατ. ευρώ. Εξ΄αυτών, τα 112 εκατ. ευρώ αφορούν ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής και τα υπόλοιπα 49,5 εκατ. ευρώ, επιχορήγηση. Δηλαδή θα καταβληθούν μετρητά.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η ανακοίνωση και των υπόλοιπων επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», ενώ έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα «αναρτηθούν» και τα αποτελέσματα των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού».
Αναφορικά, με τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη προκήρυξη του προγράμματος, υποβλήθηκαν προς ενίσχυση 496 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 70 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν, κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα που απομένουν, έχουν υποβληθεί και αξιολογούνται από τις Περιφέρειες.
Διευκρινίζουμε ότι τα επενδυτικά σχέδια άνω των 3.000.000 ευρώ αξιολογούνται από την κεντρική υπηρεσία, ενώ όσα είναι κάτω των 3.000.000 ευρώ «παραμένουν» στις Περιφέρειες που ανήκουν. Μερική εξαίρεση υπάρχει για τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 3.000.000 έως 6.000.000 ευρώ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία υποβάλλονται στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.
Πάντως, από τη αξιολόγηση των πρώτων 70 επενδυτικών σχεδίων αίσθηση προκαλεί το «εύρημα» ότι ουδείς έχει αιτηθεί την επιχορήγηση της δημιουργούμενης απασχόλησης, αν και στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Υπογραμμίζεται ότι οι οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων μπορούν με χρήση του προσωπικού κωδικού τους μέσω του οποίου υποβλήθηκε ηλεκτρονικά το αίτημα υπαγωγής, να ενημερώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου που υπέβαλαν. Επίσης μπορούν να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο.
Ερχονται νέες προσκλήσεις
Όπως προαναφέρθηκε έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί και ο δεύτερος κύκλος των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» είναι «ανοικτή» από τις 20 Δεκεμβρίου 2017.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στο νέο κύκλο ενισχύσεων του 4399/2016ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα εξ αυτών αφορά ενισχύσεις που θα χορηγηθούν με τη μορφή της φοροαπαλλαγής. Συγκεκριμένα από το παραπάνω ποσό, τα 490 εκατ. αφορούν φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιχορηγήσεις, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Πέραν όμως των παραπάνω προσκλήσεων, εντός του Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά και άλλα δύο, εκ των οκτώ συνολικά καθεστώτων του ν. 4399/2016. Πρόκειται για τα καθεστώτα «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ» και «Συνέργειες και δικτυώσεις».
Το καθεστώς «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ» απευθύνεται σε ΜΜΕ για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα αποσκοπούν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή την εισαγωγή οργανωτικών και διαδικαστικών καινοτομιών.
Τα είδη ενίσχυσης που προβλέπει, είναι τα εξής:
- Φορολογική απαλλαγή
- Επιχορήγηση 70% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης
- Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
- Επιδότηση μισθολογικού κόστους
Για τις Ειδικές Κατηγορίες, προβλέπει επιχορήγηση 100% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης.
Το καθεστώς «Συνέργειες και δικτυώσεις» στοχεύει στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα clusters, και η διασπορά της συνεργατικής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Στο καθεστώς μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις, οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και άλλοι συναφείς οικονομικοί παράγοντες.
Τα είδη ενίσχυσης που προβλέπει, είναι τα εξής:
- Επιχορήγηση
- Φορολογική απαλλαγή
- Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
- Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
*O προσωρινός πίνακας κατάταξης των έργων για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» , δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».
Σταμάτης Ζησίμουs.zisimou@euro2day.gr
facebook
twitter
google+
fb share