ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν «φρέσκα» δάνεια


«Βρείτε υγιείς επιχειρήσεις και δανείστε τες. Το 2018 έχουμε θέσει ως στόχο να αυξήσουμε τις χορηγήσεις μας σε αξιόπιστους ομίλους». Αυτή είναι η πρόσφατη οδηγία που φέρεται να έδωσε σε στελέχη της Εθνικής ο CEO της τράπεζας κ. Λ. Φραγκιαδάκης και, όπως λέγεται, ανάλογη πολιτική θα ακολουθήσουν και οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι εναλλακτικοί δρόμοι των τραπεζών θα είναι δύο: Είτε θα δανείζουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις, είτε -σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να προβληματίζουν λόγω υψηλών δανειακών υποχρεώσεων- θα ακολουθήσουν την επιλογή του project finance.

Με τη δεύτερη αυτή επιλογή, θα δανειοδοτείται όχι η εταιρεία αλλά η συγκεκριμένη επένδυση και το δάνειο θα αποπληρώνεται μέσα από τις εισπράξεις του project, που θα είναι ουσιαστικά δεσμευμένες.

Τέτοιες χρηματοδοτήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες, με ενδεικτικές περιπτώσεις την ενέργεια (είτε σε ανανεώσιμες πηγές είτε όχι), την υλοποίηση έργων του δημοσίου που έχουν εξασφαλισμένη αποπληρωμή, διάφορες επενδύσεις όπως π.χ. ο εκσυγχρονισμός των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και στον χώρο του real estate, όταν τα έσοδα έχουν υψηλό βαθμό βεβαιότητας.

Όπως έχει αναφέρει το Euro2day.gr και σε προηγούμενα δημοσιεύματά του, το 2018 είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 όπου η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται να λάβει θετικό πρόσημο και αυτό εξαιτίας της αυξημένης δραστηριότητας στην επιχειρηματική πίστη (corporate banking). Άλλωστε και η Euroxx Χρηματιστηριακή έχει προβλέψει για φέτος μικρή μονοψήφια άνοδο στην πιστωτική επέκταση.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις επιχειρηματιών που αναφέρονται σε μια άνετη σχέση των εταιρειών τους με το τραπεζικό σύστημα. «Αν και όποτε θελήσουμε μια επιπλέον πίστωση από τις τράπεζες, την έχουμε» υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Κρεμμύδας, πρόεδρος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας.

«Δεχόμαστε αιτήματα τραπεζών για να μας δανείσουν» είχε δηλώσει από πέρυσι ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, πρόεδρος της ΕΛΤΟΝ Χημικά.

«Οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να δανείσουν περαιτέρω υγιείς επιχειρήσεις, τουλάχιστον για έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», δηλώνει ο κ. Γιάννης Δουλαβέρης, οικονομικός διευθυντής της Space Hellas ΣΠΕΙΣ 0,00%.

Αντίθετα, δεν λείπουν τα παράπονα επιχειρηματιών που υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν οι εταιρείες τους να επιτυγχάνουν αυξημένο κύκλο εργασιών, αν είχαν επαρκή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

«Η παραγωγική μας μονάδα υπολειτουργεί. Έχουμε δουλειές που δεν μπορούμε να κλείσουμε, επειδή δεν έχουμε την απαιτούμενη ρευστότητα να αποκτήσουμε πρώτες ύλες. Περιμένουμε πρώτα να εισπράξουμε μετρητά από τους πελάτες μας και μετά να παραγγείλουμε πρώτες ύλες, προκαλώντας έτσι κενά στην παραγωγική μας διαδικασία και απώλεια τζίρου».

Οικονομικός διευθυντής εξαγωγικής εισηγμένης εταιρείας του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου συμφωνεί με την προαναφερθείσα διαπίστωση, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «τα πράγματα βελτιώθηκαν ως ένα βαθμό πέρυσι, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων την επιχείρησή μας».
Είσπραξη προμηθειών vs retail banking

Σε αντίθεση όμως με το κομμάτι των επιχειρήσεων, σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η στεγαστική και καταναλωτική πίστη, με τα τραπεζικά καταστήματα να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τόσο στην είσπραξη-ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και στη διαμεσολάβηση υπηρεσιών, με αιχμές τα ασφαλιστικά προϊόντα και τη διάθεση μηχανημάτων POS.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν ως προτεραιότητα τη χορήγηση δανείων στα νοικοκυριά, αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το δίκτυό τους προσφέροντας προϊόντα τρίτων και αποκομίζοντας προμήθειες», υποστηρίζει στέλεχος του χρηματοοικονομικού κλάδου, το οποίο συμπληρώνει:

«Πουλώντας ασφαλιστικά προϊόντα -από καλύψεις αυτοκινήτου έως και ασφαλίσεις καρτών έναντι πιθανής κλοπής-, οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες, χωρίς να διακινδυνεύουν τα δικά τους χρήματα.
Επίσης, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του e-banking και μέσω πιστωτικών-χρεωστικών καρτών που εκδίδουν, επίσης οδηγεί σε είσπραξη εσόδων, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όσο περισσότερα μηχανήματα POS συνεργάζονται με κάθε τράπεζα».

Στέφανος Kοτζαμάνηςkotzamanis@euro2day.gr