ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Από ψιλό κόσκινο οι αποφάσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης


Μια εταιρεία μεταξύ των 497 πέτυχε ρύθμιση οφειλής με κούρεμα
Με κλήρωση του Τζόκερ με έναν υπέρ τυχερό μοιάζει η διευθέτηση των χρεών προς το δημόσιο, τους ιδιώτες και τις τράπεζες μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία στην πράξη έχει γίνει …ψιλή κρησάρα.
Μόλις μία εταιρεία έφθασε στον πολυπόθητο στόχο της ρύθμισης οφειλών όπως και στο κούρεμα χρεών.
Αφορά πολυμερής υπόθεση δηλαδή είχε χρέη προς Εφορία, τον ΕΦΚΑ και σε ιδιώτες προμηθευτές.
Πάντως η πορεία των αποτελεσμάτων δεν ικανοποιούν τους ενδιαφερόμενους καθώς σε σύνολο 497 αιτήσεων σε διάστημα 25 εβδομάδων είναι μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού οι εταιρείες που τα κατάφεραν.
Το όνομα της «τυχερής» εταιρείας που κέρδισε ρύθμιση και κούρεμα του χρέους παραμένει άγνωστο λόγω του απορρήτου και είναι επτασφράγιστο μυστικό, η οποία να σημειωθεί δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία είχε χρέος ύψους 700.000 ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές και το Δημόσιο.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (Εφορία - ΕΦΚΑ) με την εισήγηση του διαμεσολαβητή έδωσαν τη συγκατάθεση τους με αποτέλεσμα να γίνει κούρεμα των προσαυξήσεων σε ποσοστό 85% και η αποπληρωμή της οφειλής που απέμεινε θα εξοφληθεί σε 120 δόσεις.
Οι δύο από τους τρεις προμηθευτές συμφώνησαν να αποπληρωθούν σε διάστημα άνω των τριών ετών.
Πάντως ο βασικός προμηθευτής της εταιρείας συμφωνήθηκε να εξοφληθεί άμεσα.
Η ψιλή «κρησάρα» του εξωδικαστικού μηχανισμού άφησε να περάσει μία ακόμη εταιρεία με χρέη μόνο προς το Δημόσιο δίνοντας …ανάσα ζωής.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η συνολική οφειλή της εταιρεία ήταν 22.869,58 ευρώ και τις διαγράφτηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικής αξίας 2886,9 ευρώ ενώ το υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις.
Η εταιρεία πλέον σε μηνιαία βάση θα καταβάλει 200 ευρώ ενώ πριν την απόφαση ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει 2000 ευρώ το μήνα σε διάστημα 12 μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό στάδιο έχουν φθάσει συνολικά 497 αιτήσεις δηλαδή έχει γίνει καταμερισμός σε διαμεσολαβητές εκ των οποίων 148 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης.
Απ αυτές οι 26 υποθέσεις δεν έφθασαν σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ενώ 14 ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Για τις υπόλοιπες 349 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, οι 322 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι πληρότητας.
Από αυτές σε 207 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 103 από αυτές έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 87 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 15.310 ενδιαφερόμενοι.
Από αυτούς οι 5.044 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το helpdesk της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους έχει απαντήσει πάνω από 5.000 email ενδιαφερομένων, με κάθε λογής απορίες σχετικά με τη συμπλήρωση της αίτησης.
Το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων παραμένει μεγάλος κατά τις 25 εβδομάδες λειτουργίας καθώς τι έχουν επισκεφθεί πάνω από 110.000 μοναδικοί χρήστες.
Χωρίς να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση αίτησης υπαγωγής.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας για εταιρείες που επιθυμούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα οφειλών και λαμβάνουν έγγραφο ότι δεν έχουν πτωχεύσει από τη χρονιά ίδρυσης της εταιρείας μέχρι την υποβολή αίτησης.
ΤοΝ Ιανουάριο του 2018 έχει εκδοθεί περισσότερες από 1000 αποφάσεις και ο κύριος όγκος αφορά εμπορικές και κατασκευαστικές εταιρείες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr

www.bankingnews.gr