Μια μικρή «γεύση» από τις δυνατότητες, που προσφέρει η ανάπτυξη από τις τράπεζες «πλατφόρμας» ψηφιακών υπηρεσιών θα πάρουν αύριο 15 εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων-ποτών, καλλυντικών, χημικών και πλαστικών.
Στις 9 Μαΐου θα ανοίξει τις εργασίες του στην Αθήνα το πρώτο Trade Corridor, μεταξύ επιχειρήσεων-πελατών των τραπεζικών ομίλων Eurobank και Banco Santander. Η εκδήλωση διενεργείται στο πλαίσιο του Trade Club Alliance, του πρώτου, δηλαδή, ψηφιακού δικτύου διεθνούς εμπορίου και διασύνδεσης επιχειρήσεων, το οποίο αναπτύσσεται σε Ελλάδα, Κύπρο και προσεχώς στη Βουλγαρία από τον όμιλο Eurobank.
Το Trade Corridor δεν είναι παρά ένα «προετοιμασμένο συνοικέσιο». Οι 15 εγχώριες -κυρίως εξαγωγικές και δευτερευόντως εισαγωγικές- επιχειρήσεις επιλέχθηκαν από μια «δεξαμενή» 50 εταιρειών των παραπάνω κλάδων, οι οποίες συμμετέχουν μέσω της Eurobank στο Trade Club Alliance.
Βασικό κριτήριο επιλογής αποτέλεσε το γεγονός ότι εμφάνισαν, κατά την ψηφιακή επεξεργασία των δεδομένων, τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στη σύναψη εμπορικών συνεργασιών με επιχειρήσεις που αποτελούν πελάτες της Banco Santander και συμμετέχουν στο Trade Club Alliance.
Στόχος, άλλωστε, της ψηφιακής πλατφόρμας και των επιμέρους δράσεων, όπως το Trade Corridor, είναι να βοηθήσει τις εταιρείες-μέλη της να συνεργαστούν επ' αμοιβαίο όφελος, διευρύνοντας τον τζίρο και την εξωστρέφειά τους. Από την ανάπτυξη των εταιρειών προκύπτει επακόλουθο όφελος για τις τράπεζες, τόσο σε επίπεδο πιστότητας πελάτη, όσο και σε επίπεδο διεύρυνσης της χρηματοδότησης.
Στο Trade Club Alliance συμμετέχουν ήδη περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις-πελάτες τραπεζών από 40 χώρες. Το δίκτυο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη. Από τις 22 χώρες που κάλυπτε αρχικά, η διείσδυσή του έφθασε στις 40 καθώς προστίθενται διαρκώς συνεργαζόμενοι τραπεζικοί όμιλοι, ενώ ως το τέλος του χρόνου οι καλυπτόμενες χώρες εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 50.
Πέραν των Banco Santander και Eurobank στο δίκτυο συμμετέχουν ήδη οι τράπεζες Nordea, KBC, Banco BPM, IBK - Industrial Bank of Korea, Attijariwafa, SCB-SIAM Commercial Bank, Abu Dhabi Commercial Bank, Credit Agricole, ενώ ως το τέλος του έτους αναμένεται να προστεθούν άλλοι τέσσερις τραπεζικοί όμιλοι από την περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, ώστε να επέλθει πλήρης γεωγραφική κάλυψη. Μεσοπρόσθεσμος στόχος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων να φθάσει τις 100.000.
Πάνω από 800 ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις στο Trade Club Alliance
Η Eurobank έχει εντάξει μέσα σε διάστημα έξι μηνών στο δίκτυο περίπου 800 επιχειρήσεις-πελάτες της και στόχος της είναι να ανεβάσει τον παραπάνω αριθμό στις 2.000 -μικρομεσαίες- επιχειρήσεις. Στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου, την οποία έχει δημιουργήσει η Eurobank στη διαδικτυακή πύλη του Exportgate, συμμετέχουν περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις έναντι 1.600 την Άνοιξη του 2017. Στις 10 Μαΐου 2018, η Eurobank πρόκειται να λανσάρει επίσημα την «πλατφόρμα» Exportgate στην Κύπρο.
Ο όμιλος Eurobank αποτελεί ένα από τα πρώτα πέντε ιδρυτικά μέλη του “Trade Club Alliance” και δεν είναι τυχαίο ότι θα φιλοξενήσει την πρώτη, εκτός Μαδρίτης, γενική συνέλευση των τραπεζικών ομίλων-μελών του Trade Club Alliance, στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2018.
Τέλος, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των εγχώριων επιχειρήσεων η Eurobank θα διοργανώσει στις 12 με 14 Νοεμβρίου το “Go International” στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ. Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 100 εξαγωγικές και 50 εισαγωγικές εταιρείες από τους κλάδους τροφίμων-ποτών, δομικών υλικών, χημικών, πλαστικών και αλουμινίου.
Συνολικά, στους επτά κύκλους του “Go International” πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 10.000 προγραμματισμένες B2B συναντήσεις, ανάμεσα σε 854 αγοραστές και 565 Έλληνες εξαγωγείς.
Χρήστος Κίτσιοςkitsios@euro2day.gr
facebook
twitter
google+
fb share