Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια, που αναζητούν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, την ανάδυση ενός ελληνικού cluster νεοφυών επιχειρήσεων του τουρισμού. Μικρές εταιρείες σχεδιασμού και υλοποίησης τεχνολογίας και εφαρμογών για τον τουρισμό που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μεγέθυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και βέβαια του οικονομικού αποτελέσματος. Και, κυρίως, να αποτελέσουν τους καταλύτες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ενός παραδοσιακού κλάδου, που ήδη βλέπει νέες τεχνολογίες όπως πλατφόρμες κρατήσεων ή λογισμικό παρακολούθησης αποθεμάτων και κρατήσεων να μεταλλάσσουν άρδην την καθημερινότητά του.
Ηδη τριάντα πέντε τέτοιες επιχειρήσεις σχημάτισαν πρόσφατα τον Σύνδεσμο Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος και τίθεται τώρα υπό την «ομπρέλα» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ). Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, στόχος του Επιμελητηρίου είναι να υποστηρίξει την προσπάθεια του συνδέσμου των τουριστικών startups για τη διαμόρφωση ενός καινοτόμου «οικοσυστήματος» που θα δημιουργεί τελικά προϊόντα και υπηρεσίες με μετρήσιμη προστιθέμενη αξία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ξενοδοχίας και της τουριστικής αγοράς, αλλά και ικανά να διοχετευθούν στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, αποτελώντας απτό παράδειγμα εξωστρέφειας. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η κίνηση αυτή του ΞΕΕ ενισχύει την υπόσταση του συγκεκριμένου cluster, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση των μελών του μέσα από εργαλεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμικών και ιδιωτικών δομών.
Το ΞΕΕ δρομολογεί τη στέγαση του Συνδέσμου σε χώρο εκμισθωμένο από το ίδιο, την κάλυψη όλων των σχετικών λειτουργικών δαπανών, τη δικτύωση των μελών του συνδέσμου με τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και την με κάθε τρόπο ενίσχυση της προσπάθειάς του για τη δημιουργία ενός «επιταχυντή (accelerator)».
Προστιθέμενη αξία
«Το ΞΕΕ αναλαμβάνει να στεγάσει, να υποστηρίξει και να δικτυώσει νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα από ταλαντούχους και υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους και να τα βοηθήσει να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια τουριστική αγορά», αναφέρει ο Αλ. Βασιλικός.
Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κατερίνα Σαντίκου εξηγεί πως «με την καθοριστική στήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα accelerator –ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των startups του τουρισμού στην Ελλάδα–, το οποίο έχει ως σκοπό να φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα εταιρείες σε ένα ικανό επίπεδο για να μπορέσουν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν τους ή ακόμα να μπορέσουν να γίνουν εξωστρεφείς, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες τους και σε άλλες αγορές».
facebook
twitter
google+
fb share