ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ελληνικός ξενοδοχειακός τομέας


Στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ελληνικός ξενοδοχειακός τομέας καθώς καταγράφει συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει στραφεί από τα έτοιμα ξενοδοχεία και σε αγορές γης και ανάπτυξης μονάδων από το μηδέν και κίνητρο για όλα αυτά είναι η εκρηκτική άνοδος του Ελληνικού τουρισμού, που φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Αυτό αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν σήμερα η Questex Hospitality Group και ο Οργανισμός Enterprise Greece προκειμένου να ανακοινώσουν την στρατηγική τους συνεργασία σχετικά με την προώθηση του επικείμενου The Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR&H) το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο Μάρκ Τσένεϊ, στέλεχος της Questex οι επενδύσεις στον τουρισμό και τα logistics στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22,4 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και θα δημιουργήσουν 605.000 θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης αναφέρθηκε εκτενώς στα άλματα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Κινητήρια δύναμη πίσω από το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι η αλματώδης ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια που οδήγησε το 2017, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Enterprise Γρηγόρης Στεργιούλης, σε 30 εκατομμύρια αφίξεις και έσοδα άνω των 15 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις για το 2018 να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια αφίξεις και αύξηση των εσόδων κατά 15%. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με 5 εκατομμύρια αφίξεις και ανάλογες είναι οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο. Παράλληλα, όπως είπε, ο ρόλος του Ελληνικού τουρισμού είναι σημαντικός για τον Μεσογειακό και τον Παγκόσμιο τουρισμό. Η χώρα έχει απαράμιλλη δυναμική στον τουρισμό και μπορεί να εστιάσει σε υψηλού επίπεδου τουρισμό, στην αύξηση των μέσων ημερήσιων δαπανών και στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών ανοίγοντας σημαντικό χώρο ευκαιριών σε πολλούς υποτομείς της ελληνικής τουριστικής αγοράς η οποία μπορεί να λειτουργεί σε 12μηνη βάση.

Το 2017 για 8ο συνεχόμενο έτος είχε άνοδο, 6% αύξηση. Είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, είπε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, ακολουθώντας τη δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου για νέες επενδύσεις στον τουρισμό. Την τελευταία τριετία 350 επενδυτικά σχέδια για μονάδες 4-5 αστέρων μεγάλης δυναμικότητας αδειοδοτήθηκαν και περισσότερες από 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό. Αλλά, επίσης, ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα αντλώντας το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών ομίλων και hotel operators υψηλού επιπέδου. Σε αυτό συντέλεσε αναμφισβήτητα και μία σειρά από επενδύσεις σε υποδομές που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ).

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πρώτο "Aman και Niki" άνοιξαν στην Αργολίδα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολυτελείς βίλες και ξενοδοχειακός μονάδες στην Πελοπόννησο στη Μεσσηνία, Λακωνία.

Αυτές οι μονάδες και οι άλλες δίνουν ώθηση για νέες απαιτήσεις. Τα επόμενα χρόνια θα γίνει επενδυτικό "hub" η Ελλάδα και το συνέδριο αναδεικνύει τη δυναμική του αύριο, το Μεσογειακό τουριστικό προϊόν. "Η περιοχή μας φλέγεται αλλά η χώρα μας είναι πιο σταθερή και προηγμένη χώρα και διεκδικούμε το μερίδιο που μας ανήκει. Να μάθουμε από τα λάθη μας. Μπορούμε καλύτερα" όπως είπε ο κ. Στεργιούλης.

Σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ο κ. Στεργιούλης απάντησε ότι είναι μέγγενη τα κόκκινα με δύο μορφές. Αφενός το ιδιοκτησιακό και το cash flow. "Αν κι εφόσoν καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα κόκκινα δάνεια δημιουργικά, τουλάχιστον σε επιχειρήσεις που έχουν εκκαθαριστεί τα τελευταία δέκα χρόνια τότε θα έχουμε τελείως διαφορετική κατάσταση" όπως είπε και συμπλήρωσε ότι ο μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων αφορά κατασκευές μικρού μεγέθους, που απευθύνονταν σε Έλληνες. Επίσης, υπογράμμισε ότι το Enterprise Greece ασχολείται και για τα Fast Truck έργα είτε με έργα από το μηδέν είτε για επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και αυτό αφορά και ξενοδοχειακές μονάδες που για διάφορους λόγους βρίσκονται υπό εκκαθάριση με μπλεγμένο καθεστώς ιδιοκτησίας και σημείο σε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι οι επενδυτές δεν προτιμούν την αγορά γης για την ανάπτυξη νέων μονάδων εξαιτίας του φόβου της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών, κλπ. Οπότε προσανατολίζονται στις έτοιμες μονάδες. Τόνισε επίσης ότι η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος, Τουρκία) δημιουργεί ευκαιρία για την χώρα μας, να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να σταθεροποιήσει την θέση της στην πρώτη θέση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς ενώ υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής μαρινών για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. "Πρέπει να προσέξουμε γιατί η Τουρκία του χρόνου θα είναι 80% πιο φτηνή και είναι πιο μπροστά στις μαρίνες" τόνισε και συμπλήρωσε: "Η χώρα χρειάζεται μαρίνες, αν θέλουμε να έχουμε υψηλής στάθμης τουρισμού".


Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν 26.000 νέες κλίνες υψηλής ποιότητας, σε μονάδες 4 και 5 αστέρων. "Το Σεπτέμβριο θα έχουμε 5,5 εκ και ξεχωρίζει ως καλύτερος μήνας. Και ο Οκτώβρης θα είναι καλός και επιδίωξη είναι να επεκταθεί η αύξηση αυτή και στο Νοέμβριο. Αύξηση 18,9% αύξηση το πρώτο εξάμηνο και πάμε για πάνω από 15 δισεκ. Το ποσοστό στα έσοδα είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των αφίξεων" ανέφερε μιλώντας στην παρουσίαση του φόρουμ ο κ. Γούλιος.

Μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της χρυσής βίζα με τις πληροφορίες από το Enterprise Greece, όπως είπε η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece, να κάνουν λόγο για αύξηση με ρυθμό 40% από μήνα σε μήνα σε σχέση με πέρυσι. Εκτός από Κινέζους και Ρώσους, αυξημένη είναι η ζήτηση και από Τούρκους πολίτες με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τους Τούρκους στο τέλος του 2018 στη δεύτερη θέσης τη λίστα όσων απέκτησαν έτος χρυσή βίζα , κάτω από τους Κινέζους. Όπως είπε οι Τούρκοι επενδύουν κυρίως στην Αθήνα και πλέον ενδιαφέρονται και για αγορά γης όχι μόνο για ακίνητα.

Η κυρία Μιχαλοπούλου, δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία ότι ενδιαφέρει τη χώρα μας να κρατήσει τη σχετική διοργάνωση για μερικά χρόνια και συμπλήρωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που διαχειρίζεται ο οργανισμός είναι πολύ αυξημένο όχι μόνο για έτοιμα κτίρια αλλά και για αγορά γης. Όπως είπε: "Ψάχνουν στα αστικά κέντρα Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη αστικά κτήρια γραφείων κτλ για αλλαγή χρήσης και χρήση δημοσίων κτηρίων (Ταμεία). Θετικό ότι περιμένουμε τα τρία ξενοδοχεία των Ταμείων στην Αθήνα. Στην αρχή ήταν περιορισμένος ο αριθμός για αναπτύξεις από το μηδέν τώρα ζητούν και τις λεγόμενες green field (οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν). Ζητούν ακίνητα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο Χαλκιδική και υπάρχει τάση ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, π.χ. ανοίγει το πρώτο Moxy στην Πάτρα".

Το Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR&H) προσελκύει πλήθος διεθνών επενδυτών που αναζητούν νέες ευκαιρίες στην περιοχή της Μεσογείου ή επιθυμούν να επεκτείνουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ακινήτων με περαιτέρω εξαγορές. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ιδιοκτήτες και στελέχη διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, operators, καθώς και επαγγελματίες του χώρου που εργάζονται για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Το MR&H πραγματοποιείται στις 17 - 19 Οκτωβρίου 2018 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ