Πενήντα χιλιάδες περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εκτιμούν οι τράπεζες ότι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Αποτιμώντας ως θετική τη δημιουργία του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ειδικά στο ότι επιλύει συνολικά τα χρέη επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες περιορίζουν το ύψος των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων από 400.000 (σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας) στην πράξη σε 50.000. Όπως εκτιμούν, τόσες θα είναι οι αιτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές στην πλατφόρμα και να οδηγήσουν σε αναδιαρθρώσεις μέσω του μηχανισμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την πλατφόρμα, επέλεξαν την PwC ως σύμβουλο για το πώς θα στηθεί αυτή, με στόχο να είναι έτοιμη τον Ιούλιο. Ωστόσο, το timing αυτό δεν είναι "εγγυημένο", αφού το Δημόσιο θα πρέπει να επιλέξει κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ των εταιριών λογισμικού και πληροφοριακών συστημάτων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, την εταιρία που θα αναλάβει την πλατφόρμα.
Την πιθανή καθυστέρηση στη λειτουργία της πλατφόρμας φαίνεται πως συμμερίζεται και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του νόμου σε εκπροσώπους του Τύπου ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, "ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συνιστά μία μεγάλη μεταρρύθμιση, είναι κάτι καινοτόμο για την Ελλάδα και εισάγει μια νέα φιλοσοφία, κυρίως προς το δημόσιο τομέα, ώστε να λειτουργεί ως λογικός πιστωτής, έτσι όπως αποκαλείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, επειδή είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσουμε και πολλά προβλήματα. Και έχουμε λάβει ήδη αρκετά προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε τα περισσότερα από αυτά, και η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι θεωρώ ίσως το κορυφαίο από όλα, ώστε να αποφεύγονται οι κούτες, οι διαδικασίες, οι ουρές κ.λπ.".
Σημειώνεται ότι η διαδικασία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό συμφωνήθηκε να διεκπεραιώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στις τράπεζες να διευθετήσουν μικρά χρέη μικρών επιχειρήσεων, κάτι που μέχρι τώρα δεν έκαναν, επικαλούμενες το διοικητικό κόστος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μειώνει σημαντικά το διοικητικό κόστος.
Η διαδικασία και τα βήματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ξεκινούν με την υποβολή της αίτησης από την ενδιαφερόμενη υπερχρεωμένη επιχείρηση και θα συνεχίζουν με τον διορισμό του συντονιστή, τους σχετικούς ελέγχους της επιχείρησης και την ειδοποίηση των πιστωτών να προσέλθουν για να συζητήσουν την περίπτωση της επιχείρησης. Εφόσον προσέλθει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των πιστωτών, θα τους αποστέλλεται ο φάκελος της επιχείρησης, θα γίνεται η μελέτη βιωσιμότητας και θα ακολουθεί η διαπραγμάτευση πιστωτών και επιχείρησης για ένα σχέδιο ρύθμισης, το οποίο θα πρέπει να λάβει την έγκριση του 60% των πιστωτών. Στη συνέχεια θα καταρτίζεται η σύμβαση αναδιάρθρωσης και η ρύθμιση για τη αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης θα επικυρώνεται δικαστικά.
Όπως υπολογίζεται, από τη στιγμή που η επιχείρηση θα υποβάλει την αίτηση, περίπου δέκα ημέρες μετά θα ξεκινάει η διαδικασία, αφού ο συντονιστής θα έχει τελειώσει τους ελέγχους και θα τους αποστέλλει στους πιστωτές. Από την ώρα που οι πιστωτές θα πάρουν την αίτηση, μέχρι να τη μελετήσουν και να γίνουν και οι διαπραγματεύσεις, αν πρόκειται περί μίας απλής υπόθεσης, π.χ. μια μικρή επιχείρηση που έχει απλά ένα κομμάτι χρέους σε δυο τρεις τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, η διαδικασία εκτιμάται ότι θα παίρνει περίπου ένα μήνα.
Αν πρόκειται για πιο σύνθετη περίπτωση, π.χ. μια μεσαία επιχείρηση των 80 ατόμων που χρωστάει σε όλες τις τράπεζες, και έχει πιο σύνθετο πρόβλημα και σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τότε η διαδικασία εκτιμάται ότι θα τελειώνει σε περίπου τρεις μήνες.
Για μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις, η διαδικασία θα μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες, φτάνοντας το εξάμηνο.
BLOOMBERG VIEW
Οι τράπεζες της Κίνας εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα
Από όταν οι τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, οι αναλυτές είναι ενθουσιασμένοι. Η αύξηση της κερδοφορίας ανέβασε ρυθμό και οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησαν. Αλλά θα ήταν συνετό να κρατήσουμε μια απόσταση από αυτή την ευφορία.
facebook
twitter
google+
fb share