ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Πρεμιέρα κάνουν οι τράπεζες με τα «κόκκινα» καταναλωτικά

Στο τέλος του τριμήνου εκτιμάται πως θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει η πώληση ή η διαχείριση NPL’s αρχής γενομένης από τα καταναλωτικά. Ας σημειωθεί πως η κατάσταση στα καταναλωτικά υπαγορεύει την πώληση ή τη διαχείριση, για κάτι λιγότερο από τα μισά δηλαδή, με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα συνολικό ύψος δανείων περίπου 6-7 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank δείχνει να είναι εκείνη που θα κινηθεί ταχύτερα και επιλέγει την ενεργή διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου και όχι την πώλησή του και για τον σκοπό αυτόν θα συνεργαστεί με την Cepal Hellas. Aσφαλώς αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζονται και όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια.

Η πώληση καταναλωτικών δανείων θεωρητικά είναι εύκολη υπόθεση καθώς τα δάνεια αυτά μπορούν με άνεση να κουρευτούν, αφού για το μεγαλύτερο κομμάτι τους έχουν εγγραφεί προβλέψεις αφού δεν υπάρχουν τα σχετικά καλύμματα. Ευκολότερα ο δανειολήπτης μπορεί να δεχθεί να καταβάλει ένα μικρό ποσό και να κλείσει την εκκρεμότητα. Για τους ίδιους λόγους η πώληση στην οποιαδήποτε εταιρεία αποτελεί μία σχετικώς εύκολη υπόθεση.



Αδειες

Πιο ενεργητική δείχνει να είναι η Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της νέας διοίκησης χρειάζεται χρόνο προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση. Και η Εθνική Τράπεζα προχωρεί τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ολες οι εταιρείες που έχουν λάβει άδεια επιδιώκουν να συνεργαστούν με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα πλην όμως με κάποιο υποχρεωτικά έχουν συμμαχήσει προκειμένου να λάβουν τη σχετική άδεια.


Εν τω μεταξύ οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τρόπο άμεσα το θέμα αφού είναι πολύ πιθανόν να ξεφύγουν τα μεγέθη τους το 2017, να εγγράψουν νέες επισφάλειες και σε αυτήν την περίπτωση να μην μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα stress tests του 2018.

Οι τράπεζες που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις θα κάνουν επιθετικές προτάσεις στους δανειολήπτες. Πιο συγκεκριμένα στους δανειολήπτες αναμένεται να προταθούν μακροχρόνιες αλλά σκληρές ρυθμίσεις, οι οποίες στον βαθμό που θα γίνουν αποδεκτές δεν θα είναι επιτρεπτό να παραβιάζονται. Οι λύσεις αυτές έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες με υψηλά κόκκινα δάνεια με σχετική επιτυχία.






Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα συνεχίσουν την ενεργή διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση τα οποία έχουν αξιόλογα καλύμματα και άρα μπορούν να επιτύχουν περισσότερα στην απευθείας διαπραγμάτευσή τους με το δανειολήπτη. Στην παρούσα φάση λοιπόν οι τράπεζες οργανώνονται.

Στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των ίδιων των τραπεζών ετοιμάζονται οι πλατφόρμες των πιστωτικών ιδρυμάτων που από τη μία θα αφορούν τα ακίνητα που είναι να πλειστηριαστούν και από την άλλη τη διαχείριση των καθαρών ακινήτων και τότε και μόνον τότε θα καταστεί εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση του καινούριου τούτου χαρτοφυλακίου που έχουν αποκτήσει ή θα αποκτήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα ως απότοκο της κατάπτωσης των δανείων.

Ο τρόπος με τον οποίον οι τράπεζες θα διαχειριστούν τα ακίνητα θα παίξει σημαντικό ρόλο για το σύνολο της αγοράς ακινήτων.

Εν τω μεταξύ σε όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον θα πρέπει να προστεθούν και οι προβλέψεις τραπεζικών παραγόντων για τον τρόπο με τον οποίον τελικώς θα λειτουργήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Παρά το γεγονός πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σαφώς επιτύχει τους στόχους τους ως προς τη μείωση των κόκκινων δανείων για το 2016, εν τούτοις φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον σημαντικότατη απόκλιση σε ό,τι αφορά το 2017.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναμένεται να ψηφιστεί στις 26 Απριλίου του 2016 όμως πολύ κρίσιμα θέματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί όπως γεγονός πως η πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα γίνει η επεξεργασία τόσων πολλών αιτήσεων, όταν οι εταιρείες που θα κάνουν χρήση του θεσμικού πλαισίου είναι πάρα πολλές (γίνεται λόγος για 450.000 επιχειρήσεις).

Ρυθμός ανόδου

Ο ρυθμός ανόδου των κόκκινων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξάνεται κυρίως λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης. Συγχρόνως μείωση λόγω της ίδιας καθυστέρησης παρουσιάζουν και οι τιμές των ενεχύρων, αφού τόσο το χρηματιστήριο όσο και τα ακίνητα δεν μπορούν να ακολουθήσουν ανοδική πορεία όσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Οι τράπεζες στελεχώνουν κάθε τους κατάστημα και στην παρούσα φάση ειδοποιούν δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε ρύθμιση που την παραβίασαν.

Ας σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι δανειολήπτες που βρίσκονταν σε ρύθμιση αλλά ενόψει τη λειτουργίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού σταμάτησαν να τηρούν τη ρύθμιση αυτήν, για να μπορέσουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Με τα προβλήματα ωστόσο που θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο ενδέχεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να γυρίσει μπούμερανγκ για τις τράπεζες.

• Η πώληση καταναλωτικών δανείων θεωρητικά είναι εύκολη υπόθεση καθώς τα δάνεια αυτά μπορούν με άνεση να κουρευτούν, αφού για το μεγαλύτερο κομμάτι τους έχουν εγγραφεί προβλέψεις και δεν υπάρχουν τα σχετικά καλύμματα.

• Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την ενεργή διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση, τα οποία έχουν αξιόλογα καλύμματα και άρα μπορούν να επιτύχουν περισσότερα στην απευθείας διαπραγμάτευσή τους με τον δανειολήπτη.

πηγή:imerisia.gr






Κέρδος online 23/4/2017 14:14