ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Σχεδιάζουν τη σύνδεση τιυ εργόσημου με τις κοινοτικές επιδοτήσεις

Aποκαλυπτικός ήταν στην τοποθέτησή του για την εφαρμογή του εργοσήμου, ως μέσου ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών αγροτικής γης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Σύμφωνα με το Έθνος, απαντώντας σε ερώτηση 64 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε μια εν δυνάμει απειλή για αυτό το σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης της «μαύρης» εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, με συνέπεια και οι αγρότες να μένουν χωρίς βοήθεια, αλλά και ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) δίχως τις αναγκαίες έξτρα εισφορές. Για αυτό απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός αναφέρεται στην περίπτωση της Αργολίδας, όπου για το 2017 και το 2018 δεν προβλέπεται καμία θέση μετακλητού εργάτη γης, μολονότι στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελιάς και πορτοκαλιού καταλαμβάνουν περισσότερα από 200.000 στρέμματα.

Όπως υπογραμμίζει, με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται η σχετική νομοθεσία η οποία εισήχθη για να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία στον πρωτογενή τομέα, να δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ασφαλίσουν τους απασχολούμενους αλλοδαπούς εργάτες γης και η αντίστοιχη δαπάνη να εκπίπτει από τα εισοδήματά τους.

Το στοιχεία που παραθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους δείχνουν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου πως στην Κορινθία χρειάζονται μόνο 30 εργάτες γης και κτηνοτροφίας, κανένας στην Αρκαδία, στη Λακωνία 95, ενώ στη Μεσσηνία 3.800 εργάτες.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Eτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται η περίπτωση να αλλάξει η διαδικασία και ο αριθμός των απαιτούμενων εργατών γης να υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που αφορούν στο ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων που δίδονται ανά Περιφέρεια.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.
Πάντως, οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αν και επικρατεί η σκέψη να αφαιρεθούν ορισμένες αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες.


Κέρδος online 5/5/2017 9:30