ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Κλίμα αισιοδοξίας στον ασφαλιστικό κλάδο


Αυξημένη κατά 0,9% (+2,7% ο κλάδος ζωής, -0,7% οι γενικοί κλάδοι) ήταν η ασφαλιστική πορεία του πρώτου φετινού πενταμήνου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντα του κλάδου, «το πιο ευχάριστο νέο ήταν η πορεία της παραγωγής του Μαΐου, όπου το ποσοστό αύξησης διαμορφώθηκε στο 3%, με τη θετική συνεισφορά όλων των κλάδων. Ο Μάιος ήταν ουσιαστικά ο πρώτος μήνας όπου είχε διαφανεί η θετική έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης και είχε αρχίσει να αποκαθίσταται η ομαλότητα γύρω από την επόμενη μέρα της εγχώριας οικονομίας.

Αν λοιπόν δεχτούμε ότι κατά τους πρώτους μήνες της αβεβαιότητας, η ασφαλιστική παραγωγή ενισχύθηκε από τμήμα των καταθετών που φοβήθηκαν τα σενάρια ενός GREXIT, ή ενός τραπεζικού bail in, η άνοδος του Μαΐου δείχνει πως η παραγωγή μπορεί να τονωθεί επειδή απλά η οικονομία μπαίνει σε μια φάση ομαλότητας και σταδιακής ανάκαμψης. Πιστεύω λοιπόν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα για τον ασφαλιστικό κλάδο, χωρίς να συνεκτιμώ τον πρόσθετο τζίρο που θα προκύψει από τα εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία έσπευσαν να καλυφθούν από τις αρχές Ιουνίου έως και την 17η Ιουλίου».

Γενικότερα πάντως, το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ασφαλιστική βιομηχανία δεν φαίνεται να οφείλεται μόνο σε περιστασιακούς παράγοντες, αλλά αντίθετα εδράζεται κυρίως σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Ειδικότερα:

• Στον κλάδο οχημάτων, φέτος τα ασφαλισμένα οχήματα θα αυξηθούν κατά περισσότερα από 500 χιλιάδες (η ποσοστιαία άνοδος σε αξία θα είναι χαμηλότερη, καθώς η νέα παραγωγή είναι εστιασμένη στα φτηνά συμβόλαια). Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα έχουν συνέχεια, ο αυξημένος αυτός ασφαλισμένος στόλος φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Θετικά επίσης στοιχεία για τια ασφαλιστικές εταιρείες είναι ότι:

α) Η κυκλοφοριακή κίνηση κατά το πρώτο εξάμηνο δεν αυξήθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (βλέπε στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων κίνησης), άρα ούτε και φέτος αναμένεται μια άνοδος στον αριθμό των ατυχημάτων.
β) Από το περασμένο φθινόπωρο έχει ουσιαστικά σταματήσει η μείωση των μέσων τιμολογίων, που αθροιστικά διαμορφώθηκε γύρω στο 40% κατά την περίοδο της κρίσης.

• Ωστόσο, το κυριότερο όφελος για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα προέλθει αναμφίβολα από τους κλάδους της υγείας και της σύνταξης, όπου η ροή των σχετικών δημόσιων παροχών προς τους Έλληνες πολίτες περιορίζεται χρόνο με τον χρόνο.

Ήδη, κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο και παρά το μπαράζ των φόρων, η παραγωγή των προϊόντων υγείας αυξήθηκε κατά 11,3%.

«Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί πως το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα τους προσφέρει ολοένα και λιγότερα πράγματα στην σύνταξη και στην υγεία και έτσι χρειάζεται μια περιορισμένη ανάκαμψη στην οικονομία και στα διαθέσιμα εισοδήματα, προκειμένου η διαπίστωση των πολιτών να μετατραπεί σε αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ήδη, η υπάρχουσα αβεβαιότητα άρχισε να αμβλύνεται και λέγεται πως μόλις τώρα ξεκινά μια σταδιακή πορεία ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Αν υποθέσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο έτρεψε με μια επίδοση κοντά στο μηδέν, τότε κατά το δεύτερο μισό του έτους το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί γύρω ή και πάνω από το 2,5%, δημιουργώντας μια υποσχόμενη δυναμική» αναφέρεται χαρακτηριστικά.



Στέφανος Kοτζαμάνηςkotzamanis@euro2day.gr