ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Νέα παρέμβαση υπέρ των επενδύσεων στην μεταποίηση


Την αναπροσαρμογή των κριτηρίων ως προς το βαθμό όχλησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων (σ.σ. η οποία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο καθώς πλέον για να αδειοδοτηθεί μια δραστηριότητα απαιτείται μόνο γνωστοποίηση) τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας του νέου πλαισίου για τους βαθμούς όχλησης. Το νομοθετικό κείμενο, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τον προσεχή Ιούνιο, ώστε μετά από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στο Euro2day.gr στόχος της νέας παρέμβασης για την απλοποίηση του «επιχειρείν» είναι η διεύρυνση των ορίων όχλησης, ώστε, όχι μόνο να μην δημιουργούνται τεχνητοί φραγμοί στην εγκατάσταση επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και να μπορούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, μέσω επενδύσεων να διευρύνουν την παραγωγική τους δυνατότητα.

Κατά τους ίδιους παράγοντες, πλέον η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στον περιβαλλοντικό τομέα με συνέπεια τα υφιστάμενα όρια για την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία όχλησης να κρίνονται στενά.

Σημειώνεται ότι σήμερα, οι διάφορες δραστηριότητες κατατάσσονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες όχλησης (υψηλή, μέση και χαμηλή), ενώ η κάθε δραστηριότητα αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό κωδικό αριθμό, σύμφωνα με την κατάταξη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το είδος της δραστηριότητας καθώς και η κατηγορία όχλησης στην οποία ανήκει, καθορίζει την αρμόδια αρχή για τη χορήγηση των αδειών, αλλά και το είδος των δικαιολογητικών που ο επενδυτής καλείται να καταθέσει.

Συνεπώς, στόχος της κυβέρνησης, είναι, χωρίς να αλλάξουν οι υφιστάμενες χρήσεις γης στις περιοχές των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, να μπορούν να εγκατασταθούν δραστηριότητες που σήμερα δεν επιτρέπεται. Για παράδειγμα, δραστηριότητες που σήμερα κατατάσσονται στην κατηγορία της μέσης όχλησης, λόγω της ενσωμάτωσης φιλοπεριβαλλοντικής τεχνολογίας, θα μπορούσαν να καταταγούν στη κατηγορία της χαμηλής όχλησης.

Επίσης, δραστηριότητες της κατηγορίας υψηλής όχλησης θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην βαθμίδα της μέσης όχλησης. Αυτό θα σημάνει για πολλές δραστηριότητες τη σημαντική μείωση των δικαιολογητικών που θα πρέπει να κατατεθούν στην αδειοδοτούσα αρχή, καθώς όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός όχλησης, τόσο περισσότερα δικαιολογητικά απαιτούνται.

Παράλληλα με τις μετατοπίσεις ΚΑΔ σε κατώτερη κατηγορία όχλησης, σχεδιάζεται να διευρυνθούν και τα όρια της χαμηλής όχλησης στις περιπτώσεις που αυτή καθορίζεται με βάση την κινητήρια ή θερμική ισχύ.

Για παράδειγμα, σήμερα για τις μεταποιητικές μονάδες χαμηλής όχλησης με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ μέχρι 37 kW ή θερμική μέχρι 70 kW, δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης. Με το νέο πλαίσιο, η κινητήρια και η θερμική ισχύς θα αυξηθούν με αποτέλεσμα περισσότερες δραστηριότητες από όσες σήμερα, να μην χρειάζονται άδεια εγκατάστασης.

Στο ίδιο πλαίσιο θα διευρυνθούν και τα κριτήρια της χαμηλής όχλησης. Για παράδειγμα, σήμερα η δραστηριότητα ζυθοποιίας (ΚΑΔ 159.6) κατατάσσεται στη βαθμίδα χαμηλής όχλησης αν η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής είναι μικρότερη ή ίση με 10.000 τόνους. Αν είναι μεγαλύτερη από 10.000 τόνους, τότε η δραστηριότητα εντάσσεται στην κατηγορία μέσης όχλησης. Το ίδιο αλλά με διαφορετικά κατά περίπτωση όρια εγκατεστημένης ισχύος και παραγωγικής δυναμικότητας ισχύει για το σύνολο των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη χαμηλή και τη μέση όχληση.

Γι΄αυτό και όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες τα υφιστάμενα όρια της χαμηλής όχλησης θα αυξηθούν, ώστε στην κατηγορία αυτή να μεταπέσουν πολλές δραστηριότητες που σήμερα κατατάσσονται στη μέση όχληση.

Σταμάτης Ζησίμου