Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέα δεδομένα στη μεταβίβαση ακινήτων, μέσω της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, φέρνει η απόφαση για την εξυγίανση της Μπουτάρης, που εξέδωσε πριν από λίγες εβδομάδες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας και δημοσιεύει σήμερα το Capital.gr.
Τι λέει η απόφαση; Ό,τι σε περίπτωση πώλησης οποιουδήποτε ακινήτου της εταιρείας, ο αρμόδιος έφορος, οι αρμόδιοι διευθυντές Ασφαλιστικών Ταμείων και ο αρμόδιος Προϊστάμενος οποιασδήποτε άλλης αρχής, που εκδίδουν πιστοποιητικά απαραίτητα για τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης, υποχρεούνται να χορηγήσουν το αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης αναφέρει πως πρέπει να χορηγήσουν και πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που να επιτρέπουν τη μεταβίβαση του ακινήτου με παρακράτηση του 25% του τιμήματος έναντι των αμέσως επόμενων δόσεων της ρύθμισης.
Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον Ν. 4446/2016, ο οποίος ορίζει πως οι ρυθμιζόμενες με τη συμφωνία εξυγίανσης οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καθίστανται ενήμερες, υπό τον όρο τήρησης της συμφωνίας εξυγίανσης και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις ενημερότητας σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συμφωνία εξυγίανσης.
Σε ότι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Μπουτάρης, μέσω αυτής ενεργοποιείται το επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο προβλέπει μεταξύ των άλλων μεσοσταθμική αύξηση των εσόδων της κατά 6,5% την επόμενη πενταετία και αύξηση της μικτής κερδοφορίας της σταδιακά σε ποσοστό άνω του 40%.
Οι σημαντικότεροι άξονες της συμφωνίας περιλαμβάνουν:
- Ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της.
- Χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.
- Ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε 15 έτη.
- Περίοδο χάριτος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι.
- Πώληση θυγατρικών εταιρειών.
Το σύνολο των υποχρεώσεών της Μπουτάρης, με βάσει το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου του 2016, ανερχόταν στα 44,416 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προς το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε 4,194 εκατ. ευρώ, 4,729 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, προς τους εργαζόμενους 678.494 ευρώ, προς τις Τράπεζες 25,433 εκατ. ευρώ, προς τους αμπελουργούς και λοιπούς προμηθευτές 8,36 εκατ. ευρώ, και στους λοιπούς πιστωτές 1,02 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές απαιτήσεις σε βάρος τρίτων ανέρχονταν σε 7,974 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της από συνδεδεμένα μέρη σε 10,068 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση στη στήλη "Σχετικά Αρχεία"
facebook
twitter
google+
fb share