ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Έρχονται τα πρώτα δώρα για τα POS και το πλαστικό χρήμα


Mε πρόστιμο 1.000 ευρώ απειλούνται όσοι καταστηματάρχες δεν έχουν τοποθετήσει ειδικές πινακίδες, σε εμφανές σημείο στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και κοντά στο ταμείο, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το αν αποδέχονται πληρωμές μέσω POS.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο».

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να επεκτείνει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην αγορά της διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το επόμενο, πιο καθοριστικό, βήμα γίνεται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών μέσω της οποίας θα περιγράφονται τα επαγγέλματα και οι κατηγορίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS για τη διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση εγκατάστασης POS από τα καταστήματα εστίασης, καθώς και άλλα επαγγέλματα με υψηλή παραβατικότητα. Η δεύτερη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017 και η τρίτη φάση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Ταυτόχρονα με διατάξεις που έχουν κατατεθεί προβλέπονται τα εξής:

1) Την επιβολή αυτοτελούς προστίμου σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και σε 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος.

Οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες αφορούν τα πρόστιμα αυτά είναι κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι γιατροί, δύο κατηγορίες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ και για τις οποίες επί 2,5 χρόνια δεν προβλεπόταν η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων!

2) Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε κάθε περίπτωση κατά την οποία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τιμολόγια ή άλλα παραστατικά πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 500 ευρώ.
Τα δώρα για το πλαστικό χρήμα

Από τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα δώρα στα χέρια των φορολογουμένων και καταναλωτών που κάνουν τις αγορές τους με πλαστικό χρήμα.

Να σημειωθεί ότι οι παλαιότεροι σχεδιασμοί για να κληρώνονται στις λοταρίες αυτοκίνητα και άλλα είδη πολυτελείας, έχουν προ πολλού ακυρωθεί υπό το βάρος των οικονομικών συνθηκών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ως δώρο ότι κάθε μέρα 50 συνεπείς φορολογούμενοι, που θα κληρώνονται, θα κάνουν δωρεάν τις αγορές που θα πραγματοποιούσαν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Κάθε απόδειξη που παίρνει ο καταναλωτής για αγορές με τη χρήση πλαστικού χρήματος, θα μπαίνουν απευθείας στην κλήρωση για δωρεάν αγορές. Δηλαδή, ένας καταναλωτής που πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα αγορές αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS θα του δίνει έναν συντελεστή που θα σημαίνει ότι μπορεί να κάνει αγορές 80 ευρώ. Ενώ μια φορά την εβδομάδα, θα γίνεται μια κλήρωση και θα δίδονται δωροεπιταγές 500 – 1000 ευρώ στους τυχερούς που θα κληρώνονται. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα και δεν θα χρειάζεται ο καταναλωτής να στέλνει με SMS τον αριθμό της απόδειξης, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.