Το 2017 θα είναι η χρονιά που θα κλείσουν οι εκκρεμότητες σε υφιστάμενους διαγωνισμούς, ενώ το 2018 πρόκειται να γίνουν νέες προκηρύξεις από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου (φωτό).
Πάντως ο στόχος για έσοδα 3,5 δισ. ευρώ το 2018, για να πιαστεί ο συνολικός στόχος των έξι δισ. για την τριετία 2016 – 2018 που προβλέπει το μνημόνιο, φαντάζει εξαιρετικά αισιόδοξος. Ειδικά όταν ολόκληρο το 2017 δεν προκηρύχθηκε σχεδόν κανένας νέος μεγάλος διαγωνισμός με την εξαίρεση της νέας διαδικασίας για τον ΔΕΣΦΑ.
Με τη συνδρομή της Fraport και του 1,2 δισ. ευρώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια, φέτος το ταμείο αναμένεται να έχει έσοδα περί τα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων από ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, κλπ. Οσο για τους νέους διαγωνισμούς, ο μόνος μεγάλος που αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους αφορά στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την πρώτη φάση (μη δεσμευτικό ενδιαφέρον) να ξεκινά άμεσα.
Όπως είπε χθες η κα Τσιτσογιαννοπούλου, οι διαγωνισμοί για τις ενεργειακές εταιρείες (ΔΕΗ ΔΕΗ +1,29%, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια) και την πώληση ποσοστών σε άλλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή του ΟΤΕ πάνε για το 2018.
Προς το παρόν στο ΤΑΙΠΕΔ κοιτάζουν περισσότερο τις εκκρεμότητες στους υφιστάμενους διαγωνισμούς οι οποίες δεν είναι λίγες. Επιπλέον πρέπει εντός των προσεχών εβδομάδων να συμπληρωθεί με νέα μέλη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου καθώς η διαδικασία υποβολής βιογραφικών και επιλογής των υποψηφίων, που «τρέχει» η εταιρεία Egon Zehnder, ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Με την επιλογή των νέων μελών μπορεί να υπάρξουν ανακατατάξεις και στις εκτελεστικές θέσεις του Δ.Σ. το οποίο σήμερα έχει μόνο τρία μέλη. Την κα Τσιτσογιαννοπούλου, τον διευθύνοντα Σύμβουλο Αντ. Λεούση και το μέλος Αγγ. Βλάχο.
Από τη χθεσινή συζήτηση προκύπτει, πάντως, πως κλείνουν κάποια ανοικτά μέτωπα ετών, όπως ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο (σε δύο επενδυτές), αλλά παραμένουν ανοικτά κάποια άλλα, όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ +1,29%. Στην περίπτωση της τελευταίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα προσλάβει σύμβουλο ο οποίος θα …κάθεται καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί – του χρόνου - η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ ώστε να προχωρήσει η διάθεση του 17% που ελέγχει το Ταμείο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη συμφωνηθεί τόσο με τη διοίκηση της ΔEΗ, όσο και με την κυβέρνηση καθώς ουδείς θα ενδιαφερθεί για το ποσοστό μιας εταιρείας όταν δεν γνωρίζει πόσες μονάδες παραγωγής θα διαθέτει του χρόνου!
Χαρακτηριστικό της διαδικασίας που ακολουθεί η κυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ είναι το γεγονός πως χθες δημοσιοποιήθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Asset Development Plan – ADP) του ταμείου που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο (!) από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Μάλιστα το ADP που ανακοινώθηκε χθες έχει λήξει γιατί είναι εξάμηνης διάρκειας και σύντομα το ΚΥΣΟΙΠ θα κληθεί να εγκρίνει το νέο σχέδιο για το εν εξελίξει εξάμηνο…
Τα ανοικτά μέτωπα μέχρι τον Δεκέμβριο
Το πρόγραμμα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι, πάντως, πολύ φορτωμένο με υφιστάμενους διαγωνισμούς και την ωρίμανση κάποιων νέων. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση (είτε με πώληση μετοχών, είτε με παραχωρήσεις του συνόλου των δραστηριοτήτων ή κάποιων δραστηριοτήτων) των 10 περιφερειακών λιμανιών που λειτουργούν με τη μορφή της Α.Ε.
Όπως είπε η κα Τσιτσογιαννοπούλου, οι σύμβουλοι μπορεί να προτείνουν είτε πώληση του οργανισμού λιμένα, όπως σε ΟΛΠ, σε ΟΛΘ, ή ακόμα και παραχώρηση μιας δραστηριότητας (π.χ. κρουαζιέρα) σε τρία λιμάνια ως ενιαία σύμβαση, κλπ. Μέσα στο τέταρτο τρίμηνο πιθανώς θα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος σχετικός διαγωνισμός.
Το Ελληνικό
Για το Ελληνικό, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, είπε πως εντός των ημερών θα αναρτηθεί προς διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνοδεύει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ). Η διαβούλευση θα διαρκέσει ενάμισι μήνα, τυχόν αλλαγές θα ενσωματωθούν στην ΣΜΠΕ ώστε να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα.
Για να κλείσει το θέμα και να εισπραχθεί η πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή απαιτούνται όμως και δύο άλλα βήματα: Η μετεγκατάσταση διαφόρων ενοίκων του Ελληνικού (νόμιμων ή όχι) όπως το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο.
Η είδηση που βγήκε χθες είναι πως τελειώνει το σήριαλ με το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο. Υπενθυμίζεται πως το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση του στοιχειωμένου ακινήτου καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,900 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Αegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Η υπογραφή των συμβάσεων έχει κολλήσει εδώ και δύο χρόνια καθώς υπήρξε παρέμβαση της αρχαιολογίας. Τελικά συμφωνήθηκε να υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ επενδυτών και αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει (με ποσό μέχρι και 100.000 ευρώ) τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο ακίνητο σε μια πρώτη έρευνα για την ύπαρξη αρχαίων.
Αμεσα, είπε η κα Τσιτσογαιννοπούλου, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τη διάρκεια της παραχώρησης, κ.α. Στο πρώτο στάδιο οι ενδιαφερόμενοι θα εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Η διοίκηση του Ταμείου είχε ανακοινώσει από πέρυσι (για να καλύψει σχετικό προαπαιτούμενο του μνημονίου) την εκκίνηση της διαδικασίας. Φαίνεται, όμως, πως τώρα ξεκινά πραγματικά, με τους τελικούς όρους του διαγωνισμού να είναι ακόμα στον αέρα και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους.
Η 20ετής παράταση, μέχρι το 2026, της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξετάζει αυτή την περίοδο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας (έγκριση Κομισιόν, κύρωση από τη Βουλή) και η είσπραξη της πρώτης από τις δύο δόσεις προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκκρεμεί η αναδιατύπωση, «λεκτική» όπως είπε η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, υπουργικής απόφασης για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών ώστε να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης στην ιταλική FS.
Πως χάνει τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ
Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 17% στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με το Δημόσιο να κατέχει 34% και το 51% να βρίσκεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Μέτοχοι της έχουν καταστεί οι μέτοχοι της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,29% στις 16.06.2017, με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ και επιστροφή εις είδος προς τους μετόχους της, των μετοχών που κατείχε η ΔEΗ στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Παράλληλα, όμως, έχει συσταθεί η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο. Σκοπός της είναι η απόκτηση από τη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,29% μετοχών έκδοσης του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του μετοχικού κεφαλαίου αυτού. Στην ουσία, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που κατέχουν το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το ταμείο χάνει ένα περιουσιακό στοιχείο αφού δεν θα ελέγχει πλέον μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών όπως συμβαίνει σήμερα.
Φώτης Κόλλιαςfotisk2@euro2day.gr
facebook
twitter
google+
fb share