ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΣΚΟΠΟΣ

To ΕΛ.Κ.ΕΠΙ είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί φορέα υλοποίησης και παρεμβασης για την αύξηση της Επιχειρηματικότητας, Παραγωγικότητας και Εξωστρέφιας των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τoμέα.

WHAT'S NEW?
Loading...

Τι ζήτησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού από τον Αλ. Τσίπρα


Της Στεφανίας Σούκη

Λιγότεροι φόροι, χωροταξικός σχεδιασμός, εμπλουτισμός προϊόντων, διασύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα και έμφαση στον πολιτισμό.

Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η σταθερή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι τουριστικοί φορείς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού επανέλαβε την εκτίμηση του υπουργείου Τουρισμού για αφίξεις άνω των 30 εκατ. επισκεπτών στην Ελλάδα φέτος, ανέφερε ότι «τα μηνύματα του πρώτου πενταμήνου μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας αλλά να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλουτίσουμε αυτή την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται τουρισμός. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στο πώς θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη διάρκεια, εκτός από την υψηλή περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής της χώρας».

«Πέρα από την αύξηση των αφίξεων έχουμε ήδη καταγράψει θετικό πρόσημο ως προς την αύξηση των εσόδων (σ.σ. ήδη από τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται αύξηση στις εισπράξεις σε ποσοστό 11,3%, στα 484 εκατ. ευρώ, έναντι 435 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ σε επίπεδο τετραμήνου του 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και φθάνοντας τα 997 εκατ. ευρώ). Θεωρούμε ότι το ποσοστό της αύξησης θα διευρυνθεί όσο προχωράμε προς τα μέσα του καλοκαιριού», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει και ποιοτικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Η σημερινή, θετική συγκυρία θα πρέπει να είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Σκοπός είναι να μην αποτελέσει πυροτέχνημα αυτή η ανοδική τάση των τελευταίων ετών στον ελληνικό τουρισμό», ανέφερε ο κ. Ρέτσος. Το προεδρείο του ΣΕΤΕ στάθηκε για μία ακόμη φορά στο μείζον ζήτημα για τον κλάδο, αυτό της υπερφορολόγησης, το οποίο ‘’φρενάρει’’ την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με την πρόσθετη επιβολή του τέλους διαμονής από τις αρχές του 2018.

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά ανέφερε ότι το 2016 επετεύχθη επιμήκυνση της σεζόν, με το τρίμηνο «Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου να είναι οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών και τις θετικές επιδόσεις να συνεχίζονται μέχρι σήμερα». Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και τις Περιφέρειες και υπάρχει η ευκαιρία τώρα να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες.